Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar West Ham United, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!
Kippenvel gegarandeerd wanneer ‘I’m forever blowing bubbles’ door de speakers schalt en luidkeels door iedereen wordt meegebruld, terwijl duizenden zeepbellen door het stadion dwarrelen. Een geweldige ervaring die je ooit een keer in levende lijve moet hebben meegemaakt. De supporters van West Ham United staan bekend om hun fanatisme en rivaliteit met vooral andere Londense clubs. Sinds een aantal jaren speelt de club in het London Stadium, speciaal gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 2012. Daarna is er nog zo’n 200 miljoen euro uitgegeven om het stadion om te bouwen tot een perfecte thuishaven voor The Hammers.
Naast de beleving van een wedstrijd in deze sporttempel heb je voldoende tijd over om de geweldige stad Londen te ontdekken.
Op deze pagina bereiden we je volledig voor op je aanstaande voetbalreis naar West Ham United. Leer meer over de geschiedenis van de club, de ‘Dockers Derby’ met aartsrivaal Millwall en het London Stadium. Ook krijg je ook alle praktische informatie voor je voetbalreis, van de beste manier om het stadion te bereiken tot de adresjes van de beste eetgelegenheden en de meest gezongen liederen in het stadion. Daarnaast krijg je een overzicht van de bezienswaardigheden in wereldstad Londen. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar West Ham United!
Ondanks de grote populariteit van de club, heeft West Ham United zich nooit kunnen meten met de topploegen in de Engelse competitie. De Europacup 2 uit 1965 en de drie FA Cups zijn de sportieve hoogtepunten van de club. Met de verhuizing naar het London Stadium in 2016 hoopte de club echter een grote stap voorwaarts te kunnen zetten. Vicevoorzitter Brady beloofde de fans een ‘world class’ team in een ‘world class’ stadion. Binnen zeven jaar zou de club in de Champions League spelen. Helaas kwam daar de eerste jaren na de verhuizing weinig van terecht. Grote investeringen bleven uit, West Ham vocht geregeld tegen degradatie en de Championship (de eerste divisie) leek dichter bij dan de Champions League. Maar onder leiding van coach David Moyes lijkt nu eindelijk de sprong naar boven te zijn ingezet. In 2021 eindigde West Ham United op de vijfde plaats en liep het op twee punten de Champions League mis. Wel plaatste de club zich voor het eerst in vijf jaar weer voor Europees voetbal. Het uiteindelijke doel voor de komende jaren blijft: plaatsing voor de Champions League.
De club werd in 1895 opgericht als Thames Ironworks FC, als fabrieksteam van de laatst overgebleven scheepswerf aan de Theems. In 1900 werd de club ontbonden en meteen heropgericht als West Ham United, naar de wijk waarin de club speelde. In 1919 sloot de Londense club zich aan bij de Football League en vier jaar later promoveerde het naar de hoogste klasse. De landstitel werd echter nooit behaald. De beste prestatie was een tweede plaats in 1993, maar er werd vooral ook regelmatig gepromoveerd en gedegradeerd. De FA Cup werd daarentegen al wel drie keer gewonnen.
Het logo van West Ham United heeft nogal wat verschillende uitvoeringen gehad. In 2016 is het voor de laatste keer ingrijpend veranderd. Desondanks blijft het een zeer herkenbaar clubwapen.
Op het huidige logo zien we een modern schild in bordeauxrood met een blauwe omtrek. In het wit vinden we de clubnaam en de naam van de stad. Zeer herkenbaar zijn de gekruiste klinkhamers, die al sinds 1923 op het clubwapen staan. Dit heeft niets van doen met Koempels, maar met het eigen verleden van West Ham. De club werd immers opgericht als bedrijfsteam van een scheepsbouwbedrijf. Vandaar ook de bijnamen ‘The Hammers’ en ‘The Irons’. Vanaf 1968 stond er ook altijd een kasteeltoren op het logo. Deze stond voor Anne Boleyn’s Tower, die naast Upton Park stond. Bij de verhuizing naar het Olympisch Stadion in 2016 werd de toren verwijderd. In de plaats daarvan kwam voor het eerst de aanduiding ‘London’ in het logo terecht, dit om de club stevig op het internationale toneel te vestigen.
De originele kleur van West Ham was Oxford blauw, omdat de voorzitter van Thames Ironworks had gestudeerd aan Oxford. In 1903 werden de kleuren definitief: een bordeauxrood shirt met lichtblauwe mouwen, een witte broek en bordeauxrode sokken. Echte voetbalkenners zullen herkennen dat het tenue veel overeenkomsten heeft met dat van Burnley en Aston Villa. Hierover bestaat dan ook een mooi verhaal. Een bekende sprinter, William Dove, zou in 1899 tijdens een feest in Villa Park vier spelers van Aston Villa hebben uitgedaagd voor een hardloopduel. Dove won, en omdat de spelers geen geld hadden kreeg hij als beloning een shirt. De zoon van Dove speelde voor West Ham (toen nog Thames Ironworks geheten) en introduceerde het shirt bij zijn club. Een ander verhaal is dat West Ham het tenue van Villa aannam omdat het op dat moment de beste van het land was. Wij geven echter de voorkeur aan de weddenschap anekdote.
West Ham United is er nooit in geslaagd om de landstitel te winnen. De club eindigde in 1993 als tweede om de First Division, de voorloper van de Premier League. Ook werd West Ham United twee keer kampioen van de tweede divisie. Wel staan er drie FA Cups in de prijzenkast. De eerste cup werd gewonnen in 1964. Een jaar later werd daar de grootste prijs uit de clubhistorie aan toegevoegd: de Europacup 2. In de finale op Wembley werd 1860 München voor 98.000 toeschouwers met 2-0 verslagen. Het waren de beste jaren van de club, met topspelers als Bobby Moore, Geoff Hurst en Alan Sealey. Ook in 1975 en 1980 werd de FA Cup gewonnen. De laatste prijs die werd gewonnen stamt uit 1999: de Intertoto Cup.
Met de rivaliteit tussen West Ham United en Millwall hebben we meteen de langst bestaande en bitterste in het Engelse voetbal te pakken. Sinds het eerste duel, in 1897, is al sprake van keiharde onderlinge duels. Beide clubs kwamen uit East End en bevonden zich op nog geen vijf kilometer van elkaar. Ook werkten de spelers en fans van beide clubs nog eens voor concurrerende bedrijven die om dezelfde orders streden. Fans van beide clubs werkten vaak op de scheepswerven langs de Theems. Daarom staat de derby ook bekend als de ‘Dockers derby’. Hoewel de clubs sindsdien verhuisd zijn is de rivaliteit nog steeds enorm. De Dockers derby staat bekend als de meest vijandige derby in de hoofdstad, waarbij er zelfs vaak wordt opgeroepen om onderlinge duels alleen zonder publiek te spelen. De laatste jaren is er een kleine verbetering zichtbaar. Dat komt ook omdat de clubs nu verder uit elkaar liggen en elkaar in de competitie niet meer tegenkomen. In 2018 zamelde een Millwall-fan geld in voor de ernstig zieke dochter van een West Ham-fan, door in het shirt van The Hammers van het ene naar het andere stadion te rennen.
Daarnaast heerst er ook een rivaliteit met stadsgenoten Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur, al is deze lang zo groot niet omdat al deze clubs veel grotere rivalen hebben.
West Ham speelde maar liefst 112 jaar in de Boleyn Ground, beter bekend als Upton Park. Het is logisch dat de fans dan ook niet stonden te juichen toen de club bekend maakte te gaan verhuizen. Volgens de bestuurders was het stadion flink verouderd en de renovatie bleek onbetaalbaar. Verderop in de stad stond echter een gloednieuw stadion dat op zoek was naar een vaste bespeler. Dit was het Olympisch Stadion, speciaal gebouwd voor de Zomerspelen van 2012.
In het stadion vonden zowel de openings- als de sluitingsceremonie van de Zomerspelen plaats. Daarna waren er voornamelijk grote rockconcerten, zoals die van AC/DC, Guns ’N Roses en Robbie Williams. Het stadion werd tussen 2013 en 2016 flink onder handen genomen om er een echt voetbalstadion van te maken. De capaciteit werd van 80.000 teruggebracht naar 66.000.
Momenteel heeft het London Stadium 66.000 plaatsen, maar West Ham United mag niet meer dan 60.000 tickets verkopen. De club hoopt de komende jaren meer toeschouwers te kunnen toelaten.
In 2019 werd een bordeauxkleurige pitch-surround geïnstalleerd om het meer als thuis te laten voelen voor de West Ham-supporters.
Op niet-wedstrijddagen zijn de ruimtes in het stadion te huur voor conferenties, vergaderingen en bedrijfsevenementen.
Naast de duels van West Ham United vinden er ook andere evenementen plaats in het stadion. Denk aan rockconcerten, de Rugby World Cup en atletiekwedstrijden.
Het London Stadium ligt in de wijk Stratford, tien kilometer ten oosten van het centrum van Londen.
Om bij het stadion te komen reis je met het openbaar vervoer naar Stratford Station, dat naast het grote Westfield Shopping Centre ligt. Zowel de bus, de metro als de trein zijn prima opties om hier te komen. Vanaf Stratford Station is het nog ongeveer een kwartier lopen naar het stadion.
Met de metro kun je vanuit het centrum de lijnen Jubilee (grijs) en de Central Line (rood) nemen. De rit naar Stratford duurt tussen de 20 en 25 minuten.
Ook met de bus kun je in de buurt van het stadion komen. Er zijn twee busstations in de nabije omgeving van het London Stadium: Stratford Station (naast het metrostation) en Stratford City Bus Station (naast het winkelcentrum). Vanaf beide stations loop je in een kwartier naar het stadion. Je kunt er komen met de buslijnen 25, 86, 97, 104, 108, 158, 241, 257, 262, 276, 308, 425, 473 en D8.
Ook de trein biedt een prima verbinding, en is (als je in de buurt van het treinstation bent) misschien wel de snelste optie. Er zijn twee treinstations bij het stadion die een goede verbinding met het centrum van Londen hebben:
Stratford Station: Vanaf Liverpool Street Station neem je de trein naar Stratford Station. De rit duurt maar zes minuten.
Stratford International Railway Station: Vanuit het centrum neem je vanaf station St.Pancras de Southeastern Line (meerdere keren per uur), die je in zes minuten naar het Stratford International Station brengt. Ook vanaf dit station loop je in een kwartier naar het London Stadium.
Adresgegevens London Stadium
London Stadium
Queen Elizabeth Olympic Park
E20 2ST London, Verenigd Koninkrijk
Hieronder zie je de plattegrond van het stadion. Er zijn vier verschillende zijdes, die allen dubbel gelaagd zijn.
Je bent aangekomen bij London Stadium. Met de informatie op je ticket kun je zonder problemen je zitplaats vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:
Sir Trevor Brooking Stand: Dit is de tribune die je moet hebben.
Entry via turnstiles at: E: De ingang die je moet hebben, zodat je meteen in de buurt van het juiste vak bent. In dit geval ga je naar binnen via ingang E.
Block: Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak op de tribune. Aangezien je al door de juiste ingang bent gekomen, ben je altijd al in de buurt van het goede vak.
Row: De rij in het vak waar je plaatst zich bevindt.
Seat: Dit is je stoelnummer.
In London Stadium worden verschillende rondleidingen gegeven. Je krijgt unieke memorabilia uit de geschiedenis van West Ham United en het stadion te zien, en bezoekt alle vertrekken, inclusief het veld. Het is handig om online te reserveren zodra je je reis hebt geboekt. Ten eerste ben je verzekerd van een plek op de tour, en daarnaast krijg je ook nog korting ten opzichte van de prijs die je bij het stadion betaalt.
Bij deze tour krijg je onder leiding van een bekwame gids en met een multimedia-handset een stadiontour van 60 – 75 minuten. Je krijgt niet alleen unieke Hammers-memorabilia te zien, maar ook hoogtepunten uit de geschiedenis van het stadion zelf. Denk aan de Olympische Spelen van 2012 en de diverse concerten die er gehouden zijn. Natuurlijk kom je op alle plekken van het stadion, inclusief de Royal Suite, kleedkamers, persruimte, spelerstunnel en het veld.
De begeleide mediatour wordt op doordeweekse dagen gegeven om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. In het weekend zijn er tours om 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 15.00 uur. De prijs is £21 voor volwassenen en £12 voor jongeren onder de 16. Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang. Bij online reserveren zijn de tickets goedkoper.
Deze tour is dezelfde als de gewone multimediatour, maar dan op een wedstrijddag zelf. Zo maak je ook de oplopende wedstrijdspanning in het stadion mee. De laatste tour eindigt overigens vier uur voor de aftrap. Voor deze tour betalen volwassenen £30 en jongeren onder de 16 betalen £20.
Deze tour is dezelfde als de gewone multimediatour, maar dan inclusief een gepersonaliseerde foto en een gratis drankje bij aankomst. Voor deze tour betalen volwassenen £40 en jongeren onder de 16 betalen £30. Deze tour is ook mogelijk op wedstrijddagen (zie de wedstrijddagtocht). De prijs is dan £45 voor volwassenen en £35 voor jongeren.
Deze twee uur durende tour bevat de stadiontour, maar ook een vraag- en antwoordsessie en gesigneerde foto van een West Ham-legend. Het afgelopen jaar gaven onder anderen Tony Cotte, Phil Parkes, Mark Ward, Alan Taylor en Keith Robson acte de présence. Deze tour vindt gemiddeld twee keer per maand plaats (altijd op zaterdag). Je zult echter wel ruim van tevoren moeten reserveren, want deze rondleidingen zitten zeer snel vol. De prijs is £40 voor volwassenen en £25 voor jongeren onder de 16.
Als je de voetbalreis naar West Ham United hebt geboekt, kun je pas echt beginnen met de voorbereiding. En ook daar helpt Voetbalreizen je bij. Wij vertellen je welke chants je moet leren om mee te kunnen zingen in het stadion, en waar je moet zijn voor de beste cafés en restaurantjes in de buurt van het stadion.
Eenmaal op de tribune is het extra leuk als je mee kunt zingen met de liederen van de fanatieke supporters. Wij zetten vast enkele ‘chants’ op een rij die je zeker kunt verwachten tijdens de wedstrijd. Natuurlijk kunnen we niet om het wereldberoemde clublied van West Ham United heen: ‘I’m forever blowing bubbles’. Voor elk thuisduel schalt het nummer door de speakers, en wordt hartstochtelijk meegezongen door de supporters. Een ervaring die iedere bezoeker kippenvel bezorgt. Maar hoe is dit zo gekomen?
Een feit is dat het nummer in 1919 een hit werd voor Ben Selvin’s Novelty Orchestra. In de jaren ’20 werd het lied veel gespeeld door fanfares bij voetbalwedstrijden. Maar waarom werd dit gekozen als hét lied van The Hammers?
Het ene verhaal is dat is dit lied in de Tweede Wereldoorlog vaak werd gezongen door menigten in schuilplaatsen tijdens Duitse bombardementen op Londen. Het zou voor het eerst gezongen zijn door West Ham-fans tijdens de League Cup-finale van 1940 op Wembley. West Ham won en daarom werd het lied gezien als een teken van geluk. Een tweede verhaal is dat het nummer al veel eerder geïntroduceerd werd. Rond 1930 gebruikte de Pears Soap Works fabriek een advertentie met een jongen die naar een zojuist geblazen zeepbel keek. Een van de spelers van West Ham, Will Murray, leek op de jongen in de advertentie. Hij kreeg al snel de bijnaam ‘Bubbles’ Murray en wanneer hij speelde, zong het publiek I’m Forever Blowing Bubbles, het populaire lied uit die tijd.
In 1980 verscheen een hedendaagse versie van punkband Cockney Rejects, die uit West Ham-fans bestaat. Deze versie is nog steeds ongekend populair werd onder de supporters. ‘Cockney-boy’ is daarbij zelfs uitgeroepen tot nieuwe geuzennaam voor een echte West Ham-fan.
‘We all follow the West Ham’ is een klassieker die ook bij andere clubs wordt gezongen. Elk duel komt het wel een paar keer voorbij. Over land en zee: de Hammer fans zijn er altijd om hun team te steunen.
Een derde klassieker is ‘Twist and Shout’. Een nummer van de Top Notes uit 1961, dat later nog bekender werd door de uitvoeringen van de Isley Brothers en The Beatles. De fans van West Ham United adopteerden dit nummer een jaar of tien geleden, waarna het een vast nummer op het repertoire is geworden. Meestal wordt het nummer zin voor zin voorgezongen door een enkele West Ham-supporter, waarna alle andere fans de zin herhalen.
I’m forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high,
They reach the sky,
And like my dreams they fade and die!
Fortunes always hiding,
I’ve looked every where,
I’m forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air!
United!
United!
We All Follow The West Ham
Over
Land And See
Land And See!
We All Follow The West Ham Until
Victory
All Together Now
We All
Follow The West Ham
Over Land
And See
Land And See!
WEST HAM,
We all follow West
Ham,
We all follow West Ham,
We all follow West Ham…(repeat)
You know you look so good (look so good),
You now you twist so fine (twist so fine),
Well, shake it up baby now,
(shake it up baby),
Twist and shout.
(twist and shout)
Come on, come on, come on baby now,
(come on baby)
Work it on out,
(work it on out)
Well you twist so fine,
(twist so fine)
You know you got me going now,
(got me going)
You know your mine,
(know your mine)…
West Ham United heeft wat betreft zijn mascottes een naam laag te houden. Vorige exemplaren werden vaak verkozen tot de ‘slechtste mascotte uit het Engelse voetbal.’ Zo was daar Herbie de Hamer, een onbeholpen dik ventje met een hamerhoofd dat alleen naar de grond keek, of de lachwekkende hond ‘Scoopy’. Beiden zijn allang in de verkleedkist opgeborgen. In 2011 verscheen de huidige mascotte, Hammerhead genaamd. Volgens het persbericht werd hij al geboren rond 1900, in de Thames Iron Works. Toen de arbeiders probeerden een ultieme doelpuntenmaker voor het team te fabriceren, werd de fabriek geraakt door inslaande bliksem. Daaruit ontstond deze machtige krijger, die bij onderlinge hardloopduels met mascottes van de tegenpartij nauwelijks te kloppen is. Hammerhead wordt vaak bijgestaan door Bubbles The Bear, die al wat langer bij de club rondloopt.
Natuurlijk kun je voor versnaperingen terecht bij een van de 35 horecagelegenheden in het stadion, maar het is leuker om de sfeer te proeven in de straten rond het stadion. Sinds de bouw van het Olympisch complex in Stratford heeft de wijk een totale metamorfose ondergaan. Je vindt er een groot aantal pubs en restaurants, variërend van Braziliaans en Italiaans tot Afrikaans. Ook het enorme Westfield Shopping Centre biedt diverse eet- en drinkgelegenheden.
Hoewel de fans moesten wennen aan het nieuwe stadion, zijn er inmiddels al een aantal echte Hammer-cafés waar op wedstrijddagen massaal wordt samengekomen. Toch zijn er ook nog steeds fans die de voorkeur geven aan cafés rondom het vroegere Upton Park. Voetbalreizen heeft voor jou enkele cafés geselecteerd die je zeker niet mag overslaan tijdens je voetbalreis naar West Ham United.
Op 17 minuten loopafstand van het stadion ligt de meest populaire Hammers-fanbar. Dit sportcafé ligt precies tussen Stratford Station en London Stadium, en is daarom een perfecte uitvalbasis. In The Carpenter Arms zijn diverse tv-schermen met live-voetbal, een pooltafel, dartborden en een DJ aanwezig. Op wedstrijddagen kan het flink druk worden, maar de sfeer blijft altijd geweldig.
Zoals eerder genoemd ligt direct naast het station van Stratford het enorme Westfield winkelcentrum. Je vindt hier meer dan 250 shops en 70 eetgelegenheden. Zo kun je er terecht voor een snelle hap, maar er zijn ook restaurants voor elke smaak. The Cow is een populaire pub waar ook fans naartoe komen.
Naast het Stratford Shopping Centre ligt dit sportcafé. The Sportsman wordt druk bezocht op wedstrijddagen en staat bekend om zijn zeer relaxte sfeer. Zo zijn ook fans van de tegenpartij hier van harte welkom en zie je er veel gezinnen. Op zeventien tv-schermen kun je het live-voetbal op de voet volgen. Vrijdag en zaterdag is de pub tot 01.00 uur geopend en speelt er van 20.00 tot sluitingstijd een DJ.
Toen West Ham United zijn duels nog op Upton Park afwerkte, was deze pub, op 1 Barking Road, dé plaats waar de fans zich voor de wedstrijd verzamelden. Nog steeds zijn er fans die dit café aanhouden als favoriet. En daar valt heel wat voor te zeggen, want na een recente renovatie is dit misschien wel de mooiste pub van de stad. The Boleyn Tavern ziet zich nog steeds als echte Hammers-pub, en je kunt er dan ook genieten van veel fraaie oude foto’s uit de clubhistorie. Tegenover het Victoriaanse café vind je sinds kort The World Cup Sculpture, een fraai bronzen beeld van Bobby Moore, Geoff Hurst, Martin Peters (allen West Ham) en Ray Wilson met de gewonnen Wereldbeker van 1966. Alleen dat is al reden genoeg om deze locatie met een bezoek te vereren.
Londen behoort tot de meest populaire steden van Europa en herbergt vele wereldberoemde bezienswaardigheden, waaronder de Big Ben, de Tower Bridge en London Eye. Het is moeilijk een keuze te maken uit de vele musea, parken, kerken en voetbalstadions. Voetbalreizen heeft enkele niet-te-missen attracties voor je uitgezocht.
Een van de populairste bezienswaardigheden in de stad is de residentie van de Britse koninklijke familie. Buckingham Palace is één van de laatste functionele koninklijke paleizen ter wereld. Enkele keren per week vindt om 11.30 uur de wisseling van de wacht plaats. In augustus en september worden er rondleidingen gegeven in enkele van de statievertrekken. De Koninklijke familie viert dan vakantie op hun kasteel in Schotland. Voor deze 2 uur durende tour dien je wel online te reserveren.
Met ruim tachtig miljoen objecten is dit een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Het ligt midden in de stad (metrohalte: South Kensington) en de toegang is gratis. In de grote hal stuit je al meteen op dé trekpleister: het gigantische skelet van een diplodocus. Om de rest van het museum te bekijken kun je gerust een hele dag uittrekken.
Leicester Square is samen met Piccadilly Circus en Trafalgar Square het meest bekende plein van Londen. Het ligt in de uitgaanswijk West End en heeft zijn eigen station op de Piccadilly metrolijn. Op Leicester Square zitten gerenommeerde bioscopen, restaurants, theaters en pubs. Ook vind je er enkele kiosken waar kaartjes voor theatervoorstellingen voor dezelfde avond voor de halve prijs worden verkocht. Kortom: de ideale omgeving voor een avondje uit in Londen tijdens jouw voetbalreis.
Vlakbij de London Tower Bridge staat The Shard, een piramidevormig gebouw met een hoogte van maar liefst 310 meter. Daarmee is dit het hoogste gebouw van Europa. Het uitzichtplatform bevindt zich op de 72e verdieping. Vanaf deze plek in de open lucht kun je tot wel 64 kilometer ver kijken. Het zal niet moeilijk zijn om een groot aantal voetbalstadions te spotten. Voor een ticket betaal je ongeveer £30.