Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Valencia CF, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!
Met een voetbaltrip naar Valencia CF breng je een bezoek aan een van de topploegen uit La Liga. Na Real Madrid en FC Barcelona is Valencia de populairste club van Spanje. Met legendarische spelers als Faas Wilkes, Mario Kempes, Juan Mata en David Silva heeft de club altijd tot de verbeelding gesproken. Nog steeds worden de wedstrijden afgewerkt in Mestalla, het legendarische stadion met de meest indrukwekkende tribunes van Europa. Nergens staan deze zó dicht op het veld en zijn ze zó steil als bij deVleermuizen. Toch zal binnenkort de sloopkogel een einde maken aan deze iconische voetbaltempel. In 2022 werd bekend dat Valencia CF in 2025 zijn intrek in het nieuwe stadion zal nemen. Haast je dus als je nog éénmaal op de duizelingwekkend hoge tribunes wilt plaatsnemen om te genieten van de geweldige sfeer in dit stadion. Bij Voetbalreizen ben je verzekerd van uitstekende plaatsen en zitten jij en je medereizigers altijd naast elkaar.
Op deze pagina bereiden we je volledig voor op jouw voetbalreis naar Valencia CF. Zo lees je alles over de geschiedenis van Valencia CF, de rivaliteit met stadgenoot Levante UD en het beroemde Estadio Mestalla. Ook vind je hier alle praktische informatie over je voetbalreis. We vertellen je de snelste manier om bij het stadion te komen en geven je de adresjes van de beste supporterscafés. Tenslotte brengen we je op de hoogte van alle bezienswaardigheden in deze enerverende stad. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Valencia CF!
Valencia CF behoort, na de grootmachten Real Madrid en FC Barcelona, van oudsher tot de topclubs van Spanje. De club kende eind jaren zeventig en aan het begin van deze eeuw twee glorieuze periodes, waarin het nationaal én internationaal prijzen wist te winnen. Daarnaast beschikt de club over een fanatieke aanhang, die voor een bijzonder intimiderende sfeer weet te zorgen. De afgelopen jaren had Valencia CF echter met grote financiële problemen te kampen, waardoor het zijn beste spelers moest verkopen. Met het nieuwe stadion waarin de club in 2025 zal spelen, hoopt men weer terug te keren aan de top.
Valencia CF stamt uit 1919, en is daarmee ruim 100 jaar oud. De eerste successen van de club stammen uit de jaren veertig. In 1942, 1944 én 1946 werd de club landskampioen. Daarna volgde een minder succesvolle tijd, en werd pas in 1971 een vierde landstitel gewonnen.
Halverwege de jaren zeventig kwam goalgetter Mario Kempes naar de sinaasappelstad. Dankzij de vele goals van ‘El Matador’ veroverde Valencia in 1979 de Spaanse beker, en in 1980 zelfs de Europacup II. In Brussel werd Arsenal FC na strafschoppen verslagen. Na het vertrek van de Argentijn viel de club ver terug en bouwde het een enorme schuld op. In 1986 degradeerde de club na 55 jaar op het hoogste niveau zelfs naar het tweede niveau. De fans moesten lang geduld hebben voor zich een nieuwe gouden periode aandiende.
Aan het eind van de jaren negentig startte de beste periode van de club. Die begon met de winst van de Copa del Rey in 1999. In 2000 haalde Valencia de finale van de Champions League, na in de halve finale Barcelona een pak slaag te hebben gegeven. In de finale bleek de andere Spaanse reus, Real Madrid, echter te sterk. Een jaar later wist coach Hector Cúper wederom de finale te halen. Tegen Bayern München deed ditmaal de strafschoppenserie Valencia de das om.
Toch bleven de successen komen. In 2002 werd Valencia landskampioen, en in 2004 volgde het beste jaar uit de clubgeschiedenis. De Vleermuizen werden landskampioen én wonnen zowel de Europa League als de Europese Supercup. In de finale werd Olympique Marseille probleemloos opzijgezet.
Helaas kwam de club daarna in zwaar weer terecht. De problemen rond het nieuwe stadion zorgden voor een schuld van honderden miljoenen euro’s. Het leidde ertoe dat de club zijn grote sterren moest verkopen. Zo vertrokken de internationals David Villa (Barcelona), Juan Mata (Chelsea), David Silva (Manchester City) en Carlos Marchena (Villarreal) uit Mestalla. De club zakte weg naar de middenmoot van La Liga. In 2014 werd de club overgenomen door de Singaporese miljardair Peter Lim, die forse investeringen beloofde. Daar kwam weinig van terecht. De eigenaar is absoluut niet populair, en heeft zijn beloftes niet waargemaakt.
In 2022 scheen er eindelijk licht aan de horizon. Het nieuwe stadion zal binnenkort toch worden afgebouwd dankzij een nieuwe lening. Met de verkoop van het oude stadion hoopt Valencia CF nieuw kapitaal te verwerven en terug te keren naar de plek waar het hoort: in de Spaanse top.
Het logo van Valencia CF is sinds de oprichting in 1919 weinig veranderd. De tweede versie uit 1921 is zelfs vrijwel identiek aan het huidige logo. Het beeldmerk bestaat uit een schild met de kleuren van de stad Valencia. Om duidelijk te maken dat we met een voetbalclub te maken hebben is er een bal in het schild geplaatst. Bovenaan de vlag staat de naam van de club. Boven het schild vinden we een vleermuis met gespreide vleugels.
De beeltenis van de vleermuis is in Valencia overal aanwezig. Zo siert het zoogdier ook de wapens van stadsrivaal Levante UD en de plaatselijke basketbalclub Valencia BC. Van oudsher is de vleermuis een geliefd dier in de streek. Valencia is namelijk gebouwd op een moeras. Het vlakbij gelegen Albufera meer was een broedplaats van muggen. Dankzij de vleermuizen, die de steekmuggen als een smakelijk hapje zagen, werd tweederde van de muggen opgegeten voor ze de stad konden bereiken.
Daarnaast is de vleermuis uitgegroeid tot het symbool van de stad dankzij een oude legende. In de 13e eeuw vocht James van Aragon tegen de Arabieren om de macht in de stad. Voor de strijd begon landde er een vleermuis op zijn vlag, wat als een goed teken werd gezien. Inderdaad versloeg hij de Arabieren. Het leverde het dier een ereplaats op in het logo van de stad.
Valencia koos bij de oprichting in 1919 voor een wit shirt en witte broek. In die jaren was er immers niet zoveel te kiezen qua kleuren, en daarom kozen veel clubs voor dit tenue. In 1921 werd de witte broek vervangen door een zwarte. Dat was een manier om zich te onderscheiden van de andere clubs die ook volledig in het wit speelden, zoals Real Madrid en Sevilla FC. Vervolgens keerde men in 1933 weer terug naar volledig wit, tot men in 1995 definitief koos voor een zwarte broek. In 2018-2019 speelde club nog één seizoen in een wit tenue, ter gelegenheid van het eeuwfeest. Het uittenue van de club is oranje. Valencia staat immers bekend als de sinaasappelstad.
Valencia CF beschikt over een goedgevulde prijzenkast*. Als een van de weinige clubs slaagde Valencia FC erin om de hegemonie van Real Madrid en FC Barcelona in de competitie te doorbreken.
Zo werd de club zesmaal landskampioen. De laatste titels dateren van 2002 en 2004. Ook won de club achtmaal de Copa del Rey. De laatste bekerwinst stamt uit 2019, toen FC Barcelona in de finale werd verslagen. In 2022 haalden de Valencianistas wederom de finale, maar moesten na penalty’s buigen voor Real Betis. Ook won de club in 1999 de Spaanse Supercup.
Internationaal ontbreekt alleen de Champions League in de prijzenkast. Zowel in 2000 als 2001 haalde de club de finale, maar beide keren werd deze verloren. In 1980 won Valencia CF wel de Europacup II. Na eerder Rangers FC en FC Barcelona te hebben verslagen, won de club de finale na penalty’s van Arsenal FC. In 2004 volgde de Europa League-winst, nadat Olympique Marseille in de finale werd verslagen. Zowel in 1980 als in 2004 werd ook de Europese Supercup gewonnen.
* Prijzen zijn bijgewerkt t/m seizoen 2021-2022
De grote rivaal van Valencia CF is zonder twijfel Levante UD. Met deze kleine stadsgenoot wordt de Derby Valenciano uitgevochten, ook wel bekend als de Turia Derby (naar de rivier die door de stad stroomt). Hoewel Levante UD veel minder successen heeft gekend, kan het wel bogen op de langste geschiedenis. De club stamt immers uit 1909, en is daarmee tien jaar ouder dan Valencia CF. Onderling speelden de clubs 32 keer tegen elkaar. Dat dit vrij weinig is, komt door het feit dat Valencia nagenoeg altijd op het hoogste niveau heeft gespeeld, en Levante juist grotendeels niet.
Hoewel Valencia CF vaker wist te winnen (15 om 9 overwinningen), heeft het nooit in één seizoen beide wedstrijden weten te winnen. Ondanks alles blijft de rivaliteit binnen de perken, en zijn er zo’n 100 spelers geweest die voor beide clubs zijn uitgekomen. De bekendste zijn Faas Wilkes, Predrag Mijatović en Roberto Soldado.
Een tweede regionale rivaal is Villarreal CF, dat zo’n 60 kilometer verderop z’n thuisbasis heeft in de stad Vila-real.
Estadio Mestalla is niet het grootste stadion van Spanje, maar wel het meest indrukwekkende. Het oudste stadion uit La Liga is een unieke mix van een Engels en Europees voetbalstadion. Mestalla is immers gebouwd in een Europese komvorm, maar wel met vier verschillende tribunes, zoals in Engeland. Nergens staan de tribunes dichter op het veld, en nergens zijn ze zó steil als hier. Daardoor heerst er dan ook een bijzonder intimiderende sfeer bij de wedstrijden.
Mestalla werd in 1923 geopend met een vriendschappelijk duel tussen Valencia CF en Levante. De naam komt van een toenmalig irrigatiekanaal dat zich achter de zuidtribune bevond. Het stadion was immers omringd door velden met gewassen, die bewaterd werden met het water uit het kanaal. Om bij het stadion te komen moest men over het kanaal heen springen. Oorspronkelijk had Mestalla een capaciteit van 17.000, maar het is een aantal keer uitgebreid en telt tegenwoordig zo’n 52.000 plaatsen.
In zijn geschiedenis is Mestalla meerdere keren door rampen getroffen. Zo werd het in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) zwaar getroffen door bombardementen. Alleen de hoofdtribune overleefde de oorlog. In de jaren vijftig vond een grootschalige renovatie plaats, maar in 1957 werd de stad getroffen door een grote overstroming. Ook Mestalla liep zware schade op; een deel van het stadion stortte zelfs geheel in. De renovatiewerkzaamheden konden weer van voren af aan beginnen.
Met het oog op het WK in 1982 werd het stadion flink opgeknapt. Tijdens het WK speelde Spanje alle drie zijn groepswedstrijden in de eerste ronde in Mestalla. In 2001 volgde een laatste uitbreiding. Desondanks klaagden veel fans over de verouderde faciliteiten. Daarom werd besloten om een nieuw stadion te bouwen met een capaciteit van liefst 75.000 plaatsen. In 2007 startten de werkzaamheden en met ingang van het seizoen 2009-2010 zou Valencia in Nieuw Mestalla gaan spelen.
Maar ook het nieuwe stadion ontkwam niet aan tegenspoed. In 2008 brak de kredietcrisis uit, en kon de financieringsovereenkomst tussen de club en de stad niet worden nagekomen. In 2009 kwamen de werkzaamheden volledig tot stilstand. Daarom bezit Valencia CF al vijftien jaar twee stadions. Het oude Mestalla, dat de club wil verkopen, en het nieuwe Mestalla, dat wegens geldgebrek niet kan worden voltooid. Als noodoplossing werd in 2013 en 2014 een renovatie uitgevoerd aan Mestalla. De stoeltjes werden vervangen door nieuwe, oranje exemplaren en ook de buitenkant werd oranje-zwart geschilderd. Daarmee is de intimiderende sfeer van het stadion alleen maar toegenomen. Mestalla is immers berucht om zijn tribunes, die, vlak langs de zijlijn, loodrecht de lucht in lijken te stijgen. Daardoor is het een echte Arena, waar geen tegenstander graag speelt.
Nu lijkt het einde van Mestalla toch echt in zicht. In 2025 hoopt Valencia CF te verhuizen naar het nieuwe stadion. Het oude wordt gesloopt en de grond verkocht. Wil je nog één keer genieten van het meest intimiderende stadion van Europa, dan zul je dus niet te lang moeten wachten.
Hier lees je wat de beste manier is om bij het stadion te komen en hoe je jouw plek kunt vinden in het stadion; alles om je weg in en naar Mestalla te vinden tijdens jouw voetbalreis.
Mestalla is eenvoudig te bereiken. Het stadion ligt op slechts twee kilometer van het centrum van Valencia. Zeker gezien het altijd mooie weer is het eenvoudig om via een wandeling van zo’n 25 minuten naar Mestalla te gaan. Wil je toch liever met het openbaar vervoer? Geen probleem, de metro en bus bieden een uitstekende verbinding en leveren je binnen tien minuten bij het stadion af.
Metrolijn 5 (groen) rijdt vanuit het stadscentrum naar het vliegveld. Onderweg stopt de metro bij halte Aragón. Vanaf hier loop je in twee minuten naar het stadion. Vanuit het centrum van de stad duurt de rit ongeveer acht minuten, vanaf het vliegveld ongeveer 25 minuten. De metro rijdt elke twaalf minuten, en op wedstrijddagen nog wat vaker. Ook metrolijn 7 (oranje) rijdt naar station Aragón.
Daarnaast zijn er een aantal bussen die van het centrum naar het stadion rijden. Buslijnen 71 en 81 rijden via Plaza Ayuntamiento elke tien minuten naar de halte Blasco Ibáñez (Facultat de Filologia). De rit duurt negen minuten, en vanaf de halte is het nog drie minuten lopen naar Mestalla.
Ook de bussen 10, 32 en 80 rijden naar het stadion van Valencia CF.
Avenida de Suècia
46010 Valencia
Spanje
Mestalla heeft in totaal drie ringen, al is de onderste ring erg kort. De tribunes Av. Aragon, Gol Norte en Gol Sur vormen samen een hoefijzer. Op de Gol Norte en Gol Sur heb je de steilste tribunes
De zijdes van het stadion zijn:
Als je bent aangekomen bij Mestalla, kun je met de informatie op je toegangsticket eenvoudig je plek vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:
Puertas / Gates: Hier vind je welke ingang van het stadion je moet hebben om bij je plek te komen. Op dit ticket zie je dat je gebruik kunt maken van de ingangen 3, 5, 6 en 8. De ingangen staan duidelijk aangegeven aan de buitenkant van het stadion.
Vomitorio: Dit heeft niets te maken met de letterlijke vertaling ‘braakopwekkend’, maar in dit geval vind je hier het nummer van het vak. In dit geval ga je naar vak 101. Omdat je al door de juiste ingang bent binnengekomen, ben je al dicht in de buurt van het juiste vak. De vakken staan binnen ook duidelijk aangegeven, en anders kun je een van de suppoosten om hulp vragen. Ook andere fans helpen je graag naar je plaats.
Fila / Row: Als je in het juiste vak bent gekomen, vind je hier op welke rij je zit.
Asiento / Seat: Hier vind je het stoelnummer.
Gelukkig is het ook nog steeds mogelijk om door middel van een stadiontour achter de schermen te kijken van het geweldige Mestalla. Vanuit de dug-out kun je een blik werpen op de steile tribunes en de met zwarte stoelen gevormde vleermuis op de Oosttribune. Binnen sta je oog in oog met alle gewonnen prijzen en gedragen shirts van enkele clublegendes. Het is zeker aan te bevelen om van tevoren te reserveren op de site van de club.
Voor de rondleiding begeef je je naar Gate 3. Onder leiding van een ervaren gids bezoek je de meest bijzondere gebieden van het stadion. Daarbij krijg je van de gids enkele interessante achtergrondverhalen te horen. Na je bezoek aan de persruimte en kleedkamer loop je via de spelerstunnel naar het veld, terwijl je het gebrul van de fans hoort. Bij de dug-out heb je een geweldig uitzicht op het veld en de tribunes.
De tour is in het Spaans en Engels en duurt ongeveer een uur. Doordeweeks zijn er rondleidingen om 10.45, 12.00, 13.30, 15.45, 17.00 en 18.15 uur. Op zaterdag zijn er nog drie extra rondleidingen, op zondag is de laatste rondleiding om 13.30. Je dient een kwartier voor het begin van de tour aanwezig te zijn. Let wel: op wedstrijddagen en de dag voor de wedstrijd is er geen rondleiding.
De prijs is €11,50 voor volwassenen, en €9 voor kinderen tot 12 jaar en mensen ouder dan 65.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Je voetbalreis naar Valencia wil je zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom helpen we je een handje. We hebben de favoriete voetbalchants van de club voor je verzameld, zodat je straks luid kunt meebrullen met de vaste aanhang op de tribunes van Mestalla. Ook vertellen we je waar de fans van Los Che zich op de wedstrijddag verzamelen en welke fanpubs je zeker moet bezoeken. Op die manier haal je alles uit je uitstapje naar de sinaasappelstad.
Het officiële volkslied van Valencia CF heet ‘Amunt Valencia’, dat het best vertaald kan worden als ‘Kom op Valencia’. Tijdens je stadiontour zie je dat het woord ‘Amunt’ op een van de tribunes is weergegeven met zwarte stoeltjes. Het lied werd in 1994 gepresenteerd tijdens het 75-jarig bestaan van de club.
De ‘Himne de l’Exposicion’ is het officiële volkslied van de autonome regio Valencia. Het werd gecomponeerd in 1909 en in 1981 uitgeroepen tot volkslied. Het is daarom ook populair in Alicante en Castellón, en werd ook altijd gezongen als het Valenciaans voetbalteam een wedstrijd speelt. Dit team speelde zijn meest recente duel alweer in 2006 (3-1 winst op Peru). Er bestaat zowel een Valenciaanse als Spaanse versie van het lied. Vanzelfsprekend wordt op de tribunes de voorkeur gegeven aan de Valenciaanse versie.
Es un equipo de primera
nuestro Valencia Club de Fútbol
que lucha para defender
en todas partes nuestros colores
En el Campo del Algiros
ya empezaron a demostrar
que era una buena manera
para Valencia representar
Amunt Valencia, Viva el Valencia,
es el mejor
Amunt Valencia, Viva el Valencia
de nuestro corazón
Unidos como siempre
los valencianistas te seguiremos
en cada estadio para que triunfes
te animaremos
En la capital del Turia
es el Valencia quien viste de blanco
y defiende la camiseta
lleno de coraje para ganar
En Mestalla continuaron
siempre esforzándose
para triunfar
y las glorias llegaron
y en competencia continuarán
Amunt Valencia, Viva el Valencia,
es el mejor
Amunt Valencia, Viva el Valencia
de nuestro corazón
Unidos como siempre
los valencianistas te seguiremos
en cada estadio para que triunfes
te animaremos
(het is het eerste team)
(van onze Valencia voetbalclub)
(dat vecht om onze kleuren)
(aan alle kanten te verdedigen)
(in het Camp de l’Algirós)
(bewezen we al)
(dat het een goede keuze was)
(om Valencia te vertegenwoordigen)
(kom op Valencia, lang leve Valencia)
(zij is de beste)
(kom op Valencia, lang leve Valencia)
(vanuit ons hart)
(verenigd zoals altijd)
(zullen de Valenciaanse fans je volgen)
(in elk stadion bij alle triomfen)
(zullen we je toejuichen)
(in de hoofdstad van Turia)
(is het Valencia dat het wit draagt)
(en het shirt verdedigt)
(vol moed om te winnen)
(in Mestalla gingen ze verder)
(altijd streven)
(naar succes)
(en de glorie kwam)
(en in de competitie zullen ze doorgaan)
(kom op Valencia, lang leve Valencia)
(zij is de beste)
(kom op Valencia, lang leve Valencia)
(vanuit ons hart)
(verenigd zoals altijd)
(zullen de Valenciaanse fans je volgen)
(in elk stadion bij alle triomfen)
(zullen we je toejuichen)
Per ofrenar noves glòries a Espanya
tots a una veu, germans, vingau.
Ja en el taller i en el camp remoregen
càntics d’amor, himnes de pau!
Pas a la regió
que avança en marxa triomfal!
Per a tu la vega envia
la riquesa que atresora
i és la veu de l’aigua càntics d’alegria
acordats al ritme de guitarra mora
Paladins de l’art t’ofrenen
ses victòries gegantines;
i als teus peus, Sultana, tos jardins estenen
un tapís de murta i de roses fines.
Brinden fruites daurades
els paradisos de les riberes;
pengen les arracades
baix les arcades de les palmeres.
Sona la veu amada
i en potentíssim, vibrant ressò,
notes de nostra albada
canten les glòries de la regió
Valencians en peu alcem-se
Que la nostra veu
la llum salude d’un sol novell!
Per a ofrenar noves glòries a Espanya
tots a una veu, germans, vingau.
Ja en el taller i en el camp remoregen
càntics d’amor, himnes de pau!
Flamege en l’aire nostra Senyera!
Glòria a la Pàtria!
Visca València!
Visca! Visca! Visca! ¡¡Vixca!!
¡¡¡Vixca!!
(Om Spanje nieuwe glorie te bieden)
(allemaal met één stem, broeders, kom hier)
(ze mompelen, in werkplaatsen en op het land)
(liederen van liefde, hymnes van vrede!)
(maak plaats voor de regio)
(die voorgaat in een zegetocht)
(de laaglanden sturen u)
(alle rijkdom die ze hebben gekoesterd)
(en de stem van het water is een lied van vreugde)
(in harmonie met het ritme van een Moorse gitaar)
(art Paladins bieden thee)
(hun gigantische overwinningen)
(en aan hun voeten, Sultana, strekken tuinen zich uit)
(een tapijt van mirte en fijne rozen)
(gouden vruchten worden aangeboden)
(uit de paradijzen van de rivieroevers)
(gouden trossen worden opgehangen)
(onder de palmbogen)
(de geliefde stem is te horen)
(luid en levendig echoënd)
(notities van onze aubade)
(de glorie zingend van onze regio)
(Valencianen sta op!)
(laat onze stem)
(het licht begroeten van een nieuwe zon)
(om Spanje nieuwe glorie te bieden)
(allen met één stem, broeders, kom hier)
(ze mompelen,zowel in werkplaatsen als op het land)
(liederen van liefde, hymnes van vrede!)
(fladderend in de wind, onze Senyera)
(glorie aan het vaderland!)
(lang leve Valencia!)
(lang zal ze leven!)
De mascotte van Valencia CF is de vleermuis Rat Penat. Misschien een wat vreemde naam, maar vleermuizen worden in het lokale dialect van Valencia dan ook ‘rat’ genoemd. De vleermuis kom je trouwens niet alleen bij de voetbalclub, maar overal in de stad tegen op afbeeldingen. Al sinds de 13e eeuw is de vleermuis opgenomen in het stadswapen van Valencia. Het dier speelde een legendarische rol in een middeleeuwse strijd om de stad. Tijdens de wedstrijden van Valencia CF is Rat Penat altijd aanwezig om de spelers te steunen en het publiek te vermaken.
Tijdens je voetbalreis naar Valencia CF wil je natuurlijk zoveel mogelijk genieten van de bijzondere sfeer op de wedstrijddag. Daarom raden we je aan om ruim voor de wedstrijd aanwezig te zijn op Plaza del Valencia CF, het plein tegenover Mestalla. Hier verzamelen de fans zich om wat te drinken in een van de fanpubs op het plein, en om de spelersbus te verwelkomen. Ook vind je op het Plaza del Valencia het monument voor de supporters, evenals een grote Valencia-store waar je alles van de club kunt inslaan. We geven je een overzicht van de meest populaire supporterscafé’s op het plein. Ook hebben we nog een paar andere restaurantjes voor je gevonden, die je tijdens je verblijf in de stad zeker niet mag overslaan.
De Bar ‘Manolo el del Bombo’ is al decennialang een legendarische locatie. De bar heeft meer weg van een voetbalmuseum. Aan de hand van sjaals, vaantjes en foto’s vind je hier de hele geschiedenis van Valencia CF terug. De voormalige eigenaar, Manolo, is wereldberoemd. Bij elke interland van Spanje was hij present met zijn trommel, wáár het team ook speelde. Helaas kwam Manolo door de Covid-epidemie in financiële moeilijkheden, en moest hij de kroeg verkopen. Gelukkig hebben de nieuwe eigenaren de boel alleen wat opgeknapt en de naam veranderd, maar alle memorabilia laten hangen. Ook Manolo zelf is nog geregeld aanwezig. De kroeg bevindt zich op het Plaza del Valencia Club Futbol, vlak tegenover het stadion. Nog steeds is de bar een waar voetbalmonument.
Ook op het Plaza del Valencia vind je deze supporterskroeg. Vanaf het terras heb je een onvergetelijk uitzicht op de voorgevel van het stadion. Het wordt natuurlijk ontzettend druk op wedstrijddagen, maar de sfeer is er dan ook geweldig. Naast bier kun je er ook sandwiches, friet met hamburger en tapas krijgen tegen alleszins redelijke prijzen. En natuurlijk feestvieren met de duizenden fans die op het plein samenkomen.
Natuurlijk neem je tijdens je voetbaltrip even de tijd om uit te waaien op Las Arenas, het strand van Valencia. Op de boulevard, op Passeig de Neptú 6, vind je het wereldberoemde restaurant La Pepica. Ernest Hemmingway was er al te gast in 1926, en schreef er uitgebreid over. La Pepica staat daarnaast ook wel bekend als het ‘Faas Wilkes restaurant’. De Nederlandse topvoetballer was in de jaren vijftig de grote ster van Valencia CF, en was lyrisch over de paella van het huis. Minstens twee keer per week kwam hij hier dan ook een vorkje prikken. Je vindt in de zaak diverse foto’s van Faas Wilkes uit zijn Valencia-tijd. De eigenaar doet niets liever dan herinneringen ophalen aan de voormalige sterspeler als hij merkt dat er een Nederlander in de zaak zit. De paella wordt nog steeds betiteld als de beste van de stad. La Pepica is eenvoudig te vinden; het is het eerste restaurant aan het strand, vlak naast de jachthaven.
Mercado Central is de grootste markt voor verse producten in Europa, en is gevestigd in een prachtig gebouw met een schitterende koepel. Meer dan 1200 kramen presenteren alle lekkernijen uit de regio, zoals vlees, kaas, vis en fruit. Allemaal vers en van geweldige kwaliteit. Bij de Central Bar kun je meteen genieten van het beste dat er die dag op de markt te krijgen is. Doe je zeker uitgebreid tegoed aan de tapas, broodjes met allerlei soorten beleg en verse vruchtensappen. De markt ligt naast de katholieke kerk, op 400 meter van het Plaza Ayuntamiento en vlakbij metrohalte Angel Guimera.
Maak tijdens je voetbaltrip zeker tijd vrij om de derde stad van Spanje te ontdekken. Valencia is een veelzijdige stad met een heerlijk klimaat. De temperatuur komt er het hele jaar nooit onder de 15 graden uit. Je kunt er heerlijk wandelen op de boulevard langs het strand, onder de palmbomen, en even bijkomen op een restaurant voor een heerlijke paella. Daarnaast heeft de stad de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om meer toeristen naar de stad te lokken. Valencia beschikt dan ook over een aantal topattracties. De volgende bezienswaardigheden moet je tijdens je verblijf zeker bekijken.
Als voetbalfan ben je natuurlijk ook razend benieuwd naar het veelbesproken nieuwe stadion van Valencia CF. Het onderkomen ligt op vier kilometer afstand van het huidige Mestalla, iets ten noorden van het centrum van Valencia. In 2007 werd begonnen met de bouw van dit stadion. Anderhalf jaar later werden de werkzaamheden echter stopgezet wegens financiële problemen. Inmiddels staat de voetbaltempel al bijna 15 jaar troosteloos te verpieteren. Diverse malen werd aangekondigd dat de bouw zou worden hervat. Nu lijkt het er toch écht van te komen. Dankzij een nieuwe lening zullen de werkzaamheden binnen korte termijn worden opgepakt.
Om de kosten te drukken wordt de capaciteit wel enorm naar beneden bijgesteld. Waar eerst sprake was van 75.000 zitplaatsen, had men het de afgelopen jaren over 43.000. Daarmee zou het kleiner worden dan het huidige stadion. Uiteindelijk zijn de plannen gewijzigd in een capaciteit van 49.000 plaatsen. Door middel van een extra ring kan het stadion later worden uitgebouwd naar 70.000 zitplaatsen. In het seizoen 2025-2026 zou Valencia CF eindelijk in het nieuwe Mestalla kunnen gaan spelen. Iets dat moeilijk is voor te stellen als je het half afgebouwde stadion nu ziet. Je komt bij Nuevo Mestalla met metrolijn 1 en 2. Halte Beniferri ligt precies tegenover het bouwwerk.
De ‘Stad van de kunsten en de wetenschap’ is het paradepaardje van Valencia. Meer dan een miljard euro investeerde de stad in dit futuristische gebouwencomplex, bedoeld om meer toeristen te verleiden naar Valencia te komen. Je vindt hier L’Hemisferic, een 3D-bioscoop met films die ook in het Engels te volgen zijn. Ook een wetenschappelijk museum, een indrukwekkende botanische tuin met een palmbomengallerij en tropische bloemen behoren tot het complex. Alle locaties zijn los te bezoeken, of met een all-in ticket. Het dichtstbijzijnde metrostation is Alameda, bereikbaar met lijn 5. Vanaf hier is het nog tien minuten lopen naar het complex. De bussen 15, 35 en 95 stoppen vlakbij.
Dit aquarium vind je ook op het terrein van het Ciudad de les Arts i les Ciènces. L’Oceanogràfic is het grootste aquariumcomplex van Europa, met liefst 40.000 dieren. Het bestaat uit negen watertorens, die ieder een ecosysteem van onze planeet tonen. Denk aan de Middellandse Zee, de Wetlands, Antarctica, de Rode Zee en de Noordpool. Je vindt hier unieke diersoorten, zoals de enige Beluga-walvis die in Europa te vinden is. Ook haaien, Galapagos reuzenschildpadden en gigantische krabben hebben hier hun domein. Een los ticket kost €25. Voor een geringe meerprijs kun je combinatietickets kopen voor de diverse gebouwen van het complex. Zo heb je voor €26 toegang tot zowel het aquarium als het 3D-filmcomplex. Voor een hapje kun je terecht in het onderwaterrestaurant.
Het Plaza Ayuntamiento is het centrale plein van Valencia, op zo’n 400 meter afstand van het centrale treinstation Estació del Nord. Het plein heeft een fraaie fontein en wordt omringd door vele imposante gebouwen. Het stadhuis was aanvankelijk bedoeld om als kerk te dienen, en dat is dan ook te zien aan de voorgevel. Ook van binnen is het gebouw erg indrukwekkend en hier bevindt zich het fraaie historisch museum. Het postkantoor is een geweldig neoclassistisch gebouw, voorzien van een glazen koepel. Alle gebouwen zijn gratis toegankelijk.
Ook aan te raden is de Valencia CF Megastore. Een enorm gebouw van twee verdiepingen waar je werkelijk alles kunt krijgen met het logo van de plaatselijke trots. Wedstrijdshirts kunnen ter plekke worden bedrukt met een naam naar keuze. ’s Avonds bruist het plein van de bedrijvigheid, en wordt het op sprookjesachtige wijze verlicht. Het dichtstbijzijnde metrostation is Xàtiva.
In Valencia ben je verzekerd van heerlijk weer. In de zomermaanden komt de temperatuur vrijwel nooit onder de 30 graden uit. Daarom is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan het stadstrand van Valencia, Las Arenas Beach. Vanaf het centrale Plaza Ayuntamiento brengt bus 19 je in 25 minuten naar het 1,2 kilometer lange zandstrand. Ook de tramlijnen 4 en 6 rijden elke 12 minuten naar het strand. Je vindt er een fraaie boulevard en een groot aantal restaurantjes met uitzicht op zee.