Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar SSC Napoli, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!
SSC Napoli is één en al emotie. De club betekent alles voor de stad uit het Zuiden van Italië, en wordt door de inwoners dan ook op handen gedragen. Dat is te merken tijdens een bezoek aan het Stadio Diego Armando Maradona. Na een aantal moeilijke jaren is Napoli weer helemaal terug aan de Europese top. En dat wil men in Napels weten ook! De fans zorgen voor een lawaai dat eerder doet denken aan Argentinië dan aan Europa. Daarnaast wordt clubicoon Diego Maradona in de stad als een godheid vereert. Overal in de stad vind je schilderingen, monumenten en andere plekken waar de gewezen wereldster wordt herdacht. Een voetbalreis naar een duel van SSC Napoli is een belevenis die je nooit meer zult vergeten.
Op deze pagina bereiden we je volledig voor op jouw voetbalreis naar SSC Napoli. Je vindt hier alles over de geschiedenis van de club, de verering van Diego Maradona en het naar hem vernoemde stadion. Ook krijg je ook alle praktische informatie voor je voetbalreis: van de snelste manier om het stadion te bereiken en de meest populaire fanchants, tot de mooiste bezienswaardigheden en beste eetgelegenheden van Napels.
De geschiedenis van SSC Napoli wordt vaak vergeleken met die van het nabijgelegen Pompeï. Aanvankelijk een rijk centrum, verzwolgen door vulkanische as en vervolgens weer opgegraven. Ook SSC Napoli kent een verleden van grote hoogten en onpeilbare diepten. Legendarische kampioenschappen en zelfs Europese glorie, gevolgd door een faillissement en spelend in de Serie B en zelfs de Serie C.
SSC Napoli stamt uit 1926, en komt voort uit een fusie van twee oudere clubs. Het eerste seizoen verliep dramatisch voor de nieuwe club. Met slechts één punt uit 18 duels degradeerde de club meteen uit het hoogste niveau. De jaren erna ging het beter, maar prijzen leverde dit niet op. De club pendelde voornamelijk heen en weer tussen de Serie A en Serie B. Een derde plaats op het hoogste niveau was lange tijd het beste resultaat.
Pas in 1962 pakte SSC Napoli zijn eerste prijs: de nationale beker. Een enorme stunt, zeker gezien het feit dat Napoli op dat moment in de Serie B speelde. Het leverde het eerste Europese avontuur op voor de club. In de Europacup voor bekerwinnaars strandden de Napolitanen in de kwartfinale.
In 1976 wist SSC Napoli voor de tweede keer de Coppa Italia te veroveren. Toch moest het wachten tot de jaren tachtig, voordat een kleine Argentijn de club naar grote successen leidde.
Na een knappe tweede plaats in 1981, aan de hand van aanvoerder Ruud Krol, zakte de club weer weg naar het rechterrijtje. In de zomer van 1984 zette de club echter een legendarische stap. Het wist Diego Armando Maradona te contracteren. De wispelturige Argentijn was bij FC Barcelona uit de gratie geraakt en koos tot ieders verbazing voor de weinig succesvolle Zuid-Italianen. Onder zijn leiding groeide SSC Napoli uit tot een Europese topploeg. In 1987 werd Napoli kampioen van Italië, en was daarmee voor het eerst de gehate clubs uit het Noorden de baas. Ook de beker werd een prooi voor Napoli. In 1989 won Napoli zijn eerste Europese prijs. De Gli Azzuri won de UEFA Cup door VfB Stuttgart in de finale te verslaan. Een jaar later volgde de tweede landstitel en de Italiaanse Supercup.
Na het vertrek van Maradona in 1991 ging het bergafwaarts met de club. In 1998 volgde zelfs degradatie naar de Serie B. De problemen werden groter en groter. Napoli streed zelfs in de Serie B tegen degradatie, en werd in 2004 failliet verklaard. Dankzij filmproducent Aurelio De Laurentiis overleefde de club. De Laurentiis kocht de club, werd voorzitter van Napoli Soccer, en schreef de club in voor de Serie C. Daarmee startte de wederopstanding van de club. In 2006 kreeg de club zijn oude naam terug en in 2007 keerde het na zes jaar afwezigheid terug in de Serie A. Langzaam aan groeide de club weer uit tot een Italiaanse topclub. In 2012 werd dit bekrachtigd door de winst van de Italiaanse beker.
Sindsdien is SSC Napoli weer opgeklommen tot de top van het Italiaanse voetbal. Geregeld weet de club zich te plaatsen voor de Champions League, en ook de nationale beker is geregeld een prooi voor de Napolitanen. Het enige waar de fans nog met smart op wachten is een derde landstitel; de eerste zonder het wonderkind uit Buenos Aires.
Sinds de oprichting in 1926 heeft Napoli tien verschillende logo’s gehad. Toch zijn er nooit grote veranderingen geweest. In 1926 was het eerste logo al lichtblauw, en toonde het een paard, het symbool van de club. Al in 1927 werd dit ingeruild voor een grote ‘N’ in een blauwe cirkel. Sindsdien zijn er slechts enkele summiere aanpassingen geweest. Het huidige logo stamt al uit 2006. Het toont een witte letter N in een lichtblauwe cirkel, omzoomd door een donkerblauwe rand.
Het tenue van Napoli bestaat uit een lichtblauw shirt met witte nummering, een witte broek en blauwe kousen. De kleuren werden overgenomen van de twee clubs waaruit Napoli voortkomt. De Naples Football and Cricket Club had lichtblauwe shirts die geïnspireerd waren door de zee en lucht van Napels. De andere club, Internazionale Milan, speelde in het donkerblauw, verwijzend naar de Golfo di Napoli, de zee waaraan de stad ligt. Toen beiden in 1926 fuseerden, bleef blauw vanzelfsprekend de clubkleur. De fans worden om deze reden ook ’Gli Azzuri ’ (De Blauwen) genoemd.
Op nationaal niveau won SSC Napoli tien prijzen*. Daarvan stammen er vier uit de tijd van Diego Maradona. Tweemaal was SSC Napoli de beste van Italië: in 1987 en 1990. Ook werd twee keer de Italiaanse Supercup gewonnen (1990 en 2014). Het best presteert Napoli in de Coppa Italia. Met zes keer winst staat Napoli daarmee op de vijfde plaats, na Juventus FC (14x bekerwinst), AS Roma (9x), Inter Milan (8x) en Lazio Roma (7x). De laatste bekerwinst stamt uit 2020, toen Juventus FC na strafschoppen werd verslagen.
Internationaal won Napoli in 1989 de UEFA Cup. Over twee wedstrijden waren de Italianen te sterk voor VfB Stuttgart. Het duel in Duitsland werd legendarisch door de warming-up van Diego Maradona, die op de klanken van het nummer Live is Life op geniale wijze de bal hooghield. Deze beelden gaan nog steeds de hele wereld. Ook won SSC Napoli in 2008 de Intertoto Cup. Hoewel deze prijs internationaal niet enorm hoog staat aangeschreven, was dit voor Napoli een zeer waardevolle prijs. De club had een faillissement achter de rug, speelde net weer op het hoogste niveau en liet zien nog steeds prijzen te kunnen pakken.
* Prijzen zijn bijgewerkt t/m seizoen 2021-2022
SSC Napoli is de club van het Zuiden, waar de mensen een enorme afkeer hebben van de clubs uit het rijke Noorden. De duels tegen de clubs uit Milaan, Turijn en ook Rome zijn dan ook enorm beladen.
Bovenaan de lijst staat de Derby del Sole tegen AS Roma. Vooral in de jaren zeventig en tachtig was de rivaliteit op zijn hoogtepunt.
Tegenwoordig is de rivaliteit met AS Roma qua intensiteit verdrongen door die met Juventus FC. Dit was vooral zichtbaar toen aanvaller Gonzalo Higuaín in 2016 overstapte van Napoli naar Juventus. Shirts met de naam van de Argentijn werden massaal verbrand in de straten rond het stadion. Sindsdien zijn de onderlinge verhoudingen enorm gespannen.
Tenslotte heerst er ook een felle rivaliteit met Palermo. Het onderlinge duel staat bekend als de Derby delle Due Sicilië. Aanvankelijk heerste er goede betrekkingen tussen de beide fangroeperingen, maar die zijn in de loop der jaren verslechterd. Aangezien Palermo voornamelijk uitkomt in de Serie B, wordt het onderlinge duel nauwelijks meer gespeeld.
Stadio Diego Armando Maradona is qua capaciteit het derde stadion van Italië, na San Siro in Milaan en Stadio Olimpico in Rome. Qua sfeer is het stadion van SSC Napoli de absolute nummer één van de Serie A. De sfeer in het stadion is geweldig, en de fans behoren tot de trouwste in Italië. Zelfs toen Napoli na het faillissement in de Serie C uitkwam, trokken de wedstrijden meer dan 50.000 toeschouwers. Negentig minuten lang produceren de fans op de Curva Nord en Sud een enorm lawaai. Seismografen die de activiteit van de vulkaan Vesuvius monitoren, merkten dat het geluid bij thuiswedstrijden van Napoli dezelfde pieken vertoonden als een aardbeving. Luxe hoef je hier niet te verwachten, wel een passie die je nergens anders tegenkomt.
Tot 2020 stond het stadion van SSC Napoli bekend als Stadio del Solo. Het stadion werd in 1959 geopend, met het oog op de Olympische Spelen die in 1960 in Italië werden gehouden. Het werd geopend met het duel tussen Napoli en Juventus (2-1), voor 90.000 toeschouwers. In 1963 werd het hernoemd tot Stadio San Paolo, een naam die het tot 2020 zou dragen. Het stadion was gastheer van de EK’s van 1968 en 1980 en het WK van 1990.
Het stadion heeft momenteel een capaciteit van 54.726 plaatsen. In 2019 heeft een grondige renovatie plaatsgevonden. De oude sintelbaan werd vervangen en de lichtinstallatie, geluidsinstallatie en de stoeltjes werden vernieuwd. Desondanks is het stadion nog erg verouderd. Verwacht hier zeker geen luxe, maar wel een enorme sfeer en romantiek. In navolging van veel andere Italiaanse clubs heeft ook Napoli zijn zinnen gezet op een nieuw stadion. Het armlastige stadsbestuur heeft hier echter geen oren naar, waardoor Napoli de komende jaren nog wel in het stadion zal blijven spelen.
Na het overlijden van clubicoon Maradona werd het stadion op 4 december 2020 omgedoopt tot Stadio Diego Armando Maradona. Een jaar later werd er een standbeeld van de Argentijn onthuld voor het stadion. Dit beeld mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan de wedstrijd.
Het Stadio Diego Armando Maradona ligt in de wijk Fuorigrotta, op zo’n acht kilometer van het centrum van de stad. Met het openbaar vervoer is het stadion prima bereikbaar vanuit het hart van de stad.
De beste manier om bij het stadion te komen is door gebruik te maken van het metronetwerk van Napels.
Vanaf de metrostations Garibaldi (centraal station), Piazza Cavour, Montesanto en Piazza Amedeo in het centrum van Napels kun je op Linea 2 (donkerblauw) stappen. Stap uit op station Campi Flegrei en loop in een paar minuten naar het stadion.
Ook kun je vanaf station Garibaldi bus 151 nemen richting Piazzale Tecchio. Als je uitstapt bij halte Augusto-Politecnico ben je nog slechts een paar honderd meter verwijderd van het stadion.
Tenslotte kun je ook vanaf station Montesanto de trein nemen. Dit is een zeer populaire manier om bij het stadion te komen. Als je de trein naar Torre Gaveta neemt, stap je uit op station Mostra. Dit station is helemaal gewijd aan Napoli. Je vindt hier diverse muurschilderingen van grote Napoli-spelers uit heden en verleden. Vanaf dit station loop je in een paar minuten naar het stadion.
Piazzale Vincenzo Tecchio
80125 Napels
Het stadion is nog een ouderwets Italiaans stadion, compleet met sintelbaan. Het is gebouwd in een komvorm, waarbij de hoeken volledig zijn dichtgebouwd en de vier tribunes in elkaar overlopen.
De zijdes van het stadion zijn:
Je kunt overigens prima plaats nemen op de Curva Nord of Sud, om de enorme sfeer van dichtbij te beleven. De Ultras hebben in dit vak echter hun eigen gebied, dat meestal is afgeplakt. Het is verstandig om deze meest fanatieke supporters te laten voor wat ze zijn en ergens anders in het vak te gaan staan. Hoewel er zitplaatsen zijn, staat iedereen 90 minuten lang.
Als je bent aangekomen bij Estadio Diego Armando Maradona, kun je met de informatie op je toegangsticket eenvoudig je plaats vinden. Op je ticket vind je de volgende informatie:
Ingresso: Dit is het nummer van de stadioningang die je moet hebben. Boven elke ingang van het stadion staat het nummer van de ingang duidelijk aangegeven.
Settore: Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak (settore) op de tribune. Aangezien je al door de juiste ingang bent gekomen, ben je altijd al in de buurt van het goede vak.
Fila: De rij in het vak waar je plaatst zich bevindt.
Posto: Dit is je stoelnummer.
Hier kunnen we kort over zijn: er worden geen tours georganiseerd in het stadion, dus helaas kun je geen blik werpen in de kleedkamers of de spelerstunnel. Als je op een doordeweekse dag bij het stadion komt, is het soms wel mogelijk om de tribune op te lopen en het veld te bekijken. Een kwestie van even de stoute schoenen aantrekken en navraag doen dus tijdens je voetbalreis naar Napoli, mocht je buiten de wedstrijd om ook nog eens rustig willen rondkijken.
In Napels is voetbal een religie, en Maradona een heilige. Dat zul je pas merken als je de enorme passie voor SSC Napoli in deze stad ontwaart. Overal hangen vlaggen en schilderingen van de plaatselijke trots. Bij de wedstrijden komt er nog een schepje bovenop. De sfeer in Estadio Diego Armando Maradona is met niets te vergelijken. Natuurlijk wil je hier zoveel mogelijk van genieten. Met onze tips maak je van deze reis een onvergetelijke belevenis. Zo vertellen we je welke fanchants je moet kennen om straks mee te kunnen zingen met de fans in het stadion. We wijzen je ook op de beste eetgelegenheden en cafés in de stad, waar je de unieke sfeer op de wedstrijddag kunt opsnuiven.
We zeiden het al eerder: in Estadio Diego Armando Maradona heerst tijdens wedstrijden een unieke ambiance. De tifosi steunen hun helden negentig minuten lang met veel vuurwerk en chants. En wat is er nu mooier dan voor aanvang van het duel samen met de overige toeschouwers het clublied mee te zingen. Te moeilijk? Met de teksten en bijbehorende filmpjes heb je de bekendste chants met een paar keer oefenen onder de knie.
Het nummer dat je zeker in moet studeren is ‘Napoli Napoli’. Het lied stamt uit 1988, wordt gezongen door de bekende Napolitaanse zanger Nino D’Angelo en staat bekend als het officiële clublied. Het wordt voor elk duel uit volle borst meegezongen door de fans.
Een andere klassieker is ‘Un Giorno All’Improvviso’. Het is gebaseerd op het nummer ‘L’estate sta finendo’ van de Italiaanse groep Righeira. In Nederland kennen we ze nog wel van de hit ‘Vamos a la Playa’. Als eerste werd de tekst aangepast door fans van het kleine L’Aquila Calcio. Daarna volgden vele andere clubs die het nummer, voorzien van eigen tekst, omarmden als nieuwe voetbalhit. Je kunt het lied horen bij Genoa, Juventus FC, Atlético Madrid, FC Porto en Liverpool FC. Maar ook bij de fans van Napoli is het lied bijzonder populair, zelfs nadat de originele zanger opbiechtte een Juventus-fan te zijn. Je zult het nummer zeker langs horen komen in het stadion.
Napoli Napoli Napoli
forza Napoli Napoli Napoli
Napoli Napoli Napoli
la mia Napoli Napoli
‘na bandiera tutt’azzurra
c’arrassumiglia ‘o cielo
e ‘o mare ‘e sta citta’
Forza Napoli
int’all’uocchie ‘e sti guagliune
ca se scordene ‘e probleme
e se mettene a canta’
Napoli Napoli Napoli
quei ragazzi della curva b
Napoli Napoli Napoli
nu striscione dice siamo qui
Ale oh oh
Napoli Napoli Napoli
Forza Napoli Napoli Napoli
la mia Napoli Napoli
e’ ‘na casa chistu stadio
parimmoe ‘na famiglia
sultanto dinte cca
viecchie e giuvane
cercano dinta nu pallone
nu poco ‘e pace nu’ juorno nuovo
ca se chiamma liberta’
Napoli Napoli Napoli
quei ragazzi della curva b
Napoli Napoli Napoli
tu si’ tutto chella ca voglio io
(Napoli, Napoli, Napoli)
(forza Napoli, Napoli, Napoli)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(my Napoli)
(the all blue flag)
(just like the sky)
(just like the city sea)
(forza Napoli)
(as the guy looks to the Napoli flag)
(he forgets all his problems)
(and he starts to sing)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(the guys from from the Curva B)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(our banner says we are here)
(Ale oh oh)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(forza Napoli, Napoli, Napoli)
(my Napoli, Napoli)
(this stadium is like home)
(like family)
(only in here)
(old and young)
(are looking inside the soccer ball)
(for peace in a new day)
(which is called liberty)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(the guys from from the Curva B)
(Napoli, Napoli, Napoli)
(you are all that I want)
Saro con te
E tu non devi Mollare
Abbiamo un Sogno nel cuore
Napoli torna campione
(I’ll be with you)
(and you must not give up)
(we’ve got a dream in our heart)
(Napoli, become a champion again)
La canzone è fantastica, esprime tutto
l’amore per gli azzurri,
la squadra del cuore
di tutti i presenti allo stadio San Paolo
Un giorno all’improvviso mi innamorai di te
Il cuore mi batteva,
Non chiedermi il perché,
Di tempo ne è passato,
Ma sono ancora qua,
E oggi come allora,
Difendo la città,
Ale, ale, ale, ale, ale, ale…
(the song is fantastic, it expresses all)
(the love for the blues)
(the team of the heart)
(of all those present at the San Paolo stadium)
(one day I suddenly fell in love with you)
(my heart was beating)
(do not ask why)
(time has passed)
(but I’m still here)
(and today as then)
(defending the city)
(ale, ale, ale, ale, ale, ale)
In Nederland kennen we Pino natuurlijk van Sesamstraat, maar in Italië is Pino toch echt de mascotte van SSC Napoli. De club is op een merkwaardige manier aan zijn mascotte gekomen. Bij de oprichting van SSC Napoli in 1926 koos men immers voor een paard. Dit edele dier was namelijk het symbool van het oude koninkrijk Napels. Het eerste seizoen van de club liep echter uit op een drama. Van de 18 wedstrijden werden er liefst 17 verloren. Het leidde tot veel cynische grappen bij de fans.
Nu hing er in datzelfde jaar een marskramer rond in Napels met zijn bijzonder luie ezel. De connectie tussen deze ezel en de prestaties van SSC Napoli was snel gemaakt. Een jaar na de oprichting werd het paard in het logo dan ook vervangen door een ezel. In 1930 brachten de fans voor het eerst een ezel mee naar het duel Napoli-Juventus FC, en lieten het dier langs de zijlijn lopen. Na een 0-2 achterstand werd het alsnog 2-2, en werd de ezel toegejuicht door het publiek. Sindsdien kan Pino niet meer stuk bij de fans.
Italië staat bekend om zijn geweldige keuken. Napels is daarnaast ook nog eens de stad van de pizza. In de 18e eeuw werd in deze stad voor het eerst de pizza bereid. Je vindt deze lekkernij dan ook op elke straathoek. Vooral de gefrituurde pizza (de ‘pizza fritta’) is erg populair. Wij hebben het beste adres in Napoli voor je gevonden. Daarnaast zijn er in Napels nog een aantal geweldige eetcafés met een hoog SSC Napoli gehalte.
Ben je op zoek naar een eetcafé vlakbij het Stadio Diego Armando Maradona, dan ben je hier aan het goede adres. Deze pizzeria vind je op de Viale di Augusto 68, op 100 meter afstand van metrostation Napoli Piazza Leopardi. Aangezien het stadion slechts op 600 meter afstand ligt, is dit een favoriete uitvalsbasis voor de fans van Napoli. Het eten is uitstekend, en de pizzeria is ook nog eens gespecialiseerd in glutenvrije gerechten. Op de televisies kun je ondertussen het Italiaanse voetbal volgen. Op wedstrijddagen kan het er wel behoorlijk druk worden met fans die op weg naar het stadion nog even een pizza komen halen.
Napels is de stad waar de pizza voor het eerst werd bereid. En in 1889 werd hier de pizza Margherita uitgevonden. In dat jaar werd de beroemdste pizzabakker van Napels door koning Umberto van Italië en zijn vrouw Margaretha uitgenodigd om voor hen een pizza te bereiden. Hij koos voor een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren van de Italiaanse vlag. Vooral koningin Margaretha was vol lof over deze traktatie. Daarom kreeg de versnapering meteen de naam pizza Margherita.
En de beste pizza Margherita ter wereld eet je bij deze kleine pizzeria. Er staan slechts twee soorten pizza op het menu; naast de Margherita is er ook nog de Marinara. De zaak is echt heel basic, en de wachtrijen zijn enorm. Maar de pizza is het wachten meer dan waard. Een betere pizza eet je nergens ter wereld, volgens de kenners. Je vindt de zaak op Via Cesare Sersale 1, op 500 meter van het Piazza del Mercato.
Op 800 meter van L’Antica Pizzeria da Michele vind je een tweede plek die je voor geen goud mag missen tijdens je bezoek aan Napels. Bar Nilo is het bewijs dat Maradona in deze stad is uitgegroeid tot een heilige. Het café staat vol met Maradona-relikwieën, met als hoogtepunt een pluk haar. De eigenaar van het café zat ooit op een vlucht naar Napels achter de Argentijn, en wist daar een pluk haar te bemachtigen. De ingelijste haren worden als een relikwie vereerd door de vele bezoekers. Je kunt alles op je gemak komen bekijken, maar moet wel een kopje koffie bestellen, die overigens van uitmuntende kwaliteit is.
Vlakbij het water zit het favoriete restaurant van wijlen Diego Maradona. De Argentijn kwam hier graag een vorkje prikken met familie en vrienden. Om enige privacy te hebben reserveerde hij altijd een dubbele tafel in het midden van het restaurant. Wie weet krijg jij dit ook wel voor elkaar bij de eigenaar. Het beste zijn natuurlijk de visgerechten, vers uit de zee. Je vindt het restaurant op de Via Mergellina 21. Metrohalte Napoli Mergellina ligt op 700 meter van het restaurant.
Vroeger stond Napels bekend als stad van de Maffia en stapels nooit opgehaalde vuilnis. Gelukkig is dat beeld verleden tijd. Wel is Napels een wat rauwere stad dan Rome of Milaan, maar heeft daardoor ook een unieke charme. De stad ligt op een prachtige plek, aan de Golf van Napels en heeft een uniek centrum. Niet voor niets staat dit deel van de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als Maradona-fan moet je deze stad zeker eens hebben bezocht, want je struikelt er over de monumenten en bezienswaardigheden die met deze wereldster te maken hebben. Daarnaast ligt het ook nog eens op een steenworp afstand van de Vesuvius en de antieke stad Pompeï.
Ben je eenmaal in Napels, dan moet je absoluut tijd inruimen voor een bezoek aan de vulkaan Vesuvius. Deze vulkaan ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Napels en is eenvoudig te bereiken per trein. Je kunt rondom de krater lopen, om de rook en zwaveldampen te zien en ruiken. Vanaf de vulkaan heb je een geweldig uitzicht op Napels. Naast de vulkaan liggen Pompeï en Herculaneum. Deze twee steden werden in 79 na Christus totaal verwoest door een uitbarsting van Vesuvius. Pas 1500 jaar later werden de steden weer teruggevonden onder dikke lagen vulkanisch as. Daardoor zijn dit de twee best bewaarde steden uit de oudheid. Met de Vesuvius op de achtergrond dwaal je langs oude tempels, de voormalige bakkerij, het Theater en het bordeel met zijn erotische schilderingen op de muren.
Het kost je slechts 45 minuten om vanuit Napels bij de Vesuvius te komen. Neem vanaf het centraal station Garibaldi de trein naar Sorrento. Vervolgens stap je uit bij station Ercolano Scavi.
Voor Pompeï stap je uit bij station ‘Pompeii Scavi – Villa dei Misteri’. Dit station ligt tegenover de ingang van het archeologische park. De treinen rijden 2 a 3 keer per uur. Een enkeltje kost ongeveer €6 . De archeologische stad is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.00 tot 19.00.
Zie je er tegenop om op eigen houtje te gaan, dan kun je in Napels op veel plekken een dagtour boeken, waarbij je zowel de Vesuvius als Pompeï aandoet.
Ook deze wijk mag je absoluut niet overslaan tijdens je bezoek aan Napels. Sommige reisgidsen betitelen de wijk als ‘gevaarlijk’, maar dat is inmiddels wel verleden tijd. Quartieri Spagnoli is een kleurrijke authentieke wijk, met veel kleine straatjes. De straat grenst aan de Via Toledo, de grote winkelstraat van Napels. Je vindt hier de bekende waslijnen die bijna doorbuigen vanwege de vele kleding, gezellige barretjes en de beste pizzeria’s. Ook vind je hier het wereldberoemde Maradona-pleintje. Na het overlijden van deze volksheld is het plein uitgegroeid tot een gedenkplaats. Naast een gigantische muurschildering vind je er vele vlaggen, sjaals, tekeningen, foto’s en brieven.
Mocht je het maar niets vinden om op eigen houtje rond te dwalen, dan zijn er diverse toeristenbureaus die rondleidingen verzorgen naar alle Maradona-gerelateerde plekken in de stad, waaronder het Quartieri Spagnoli.
De stad heeft een prachtige ligging aan de Golf van Napels. Het is zeker aan te raden om de boulevard van Lungomare Carraciolo te volgen. Het is een behoorlijke wandeling, maar je krijgt dan ook geweldige vergezichten. Daarnaast liggen er op de route diverse bezienswaardigheden. Vooral het Castell dell’Ovo, het oudste kasteel van Napels, mag je niet missen. Vanaf dit kasteel heb je een fraai panorama uitzicht op Napels. Rond het kasteel liggen veel café’s en restaurantjes. Je komt bij de boulevard met metrolijn 2. De halte Piazza Amedeo ligt op 500 meter van de boulevard. Om meteen bij het kasteel te komen neem je metrolijn 1 en stapt uit bij de halte Municipio.
Het klinkt misschien wat vreemd, een metrostation als bezienswaardigheid. De stad Napels heeft echter heel wat werk gemaakt van zijn metrostations. Op lijn 1 vind je, althans volgens de Napolitanen, het mooiste metrostation van Europa. En daar kunnen ze best eens gelijk in hebben. Het thema van dit station is ‘water en licht’. Het is versierd met prachtige mozaïeken van ontwerper Oscar Tusquets Blanca. Staand op de roltrap waan je je in een Science Fiction-serie, op weg naar een of andere buitenaardse planeet.