Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Manchester United, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!
Manchester United is de meest succesvolle club uit de geschiedenis van het Engelse voetbal. Een voetbalreis naar Manchester United betekent een reis naar het imposante Old Trafford, met een capaciteit van 74.140 het grootste clubstadion van het Verenigd Koninkrijk.
Wij bereiden je volledig voor op jouw voetbalreis naar Manchester United. Ontdek de roemrijke geschiedenis van de club, lees over de rivaliteiten en ontdek waarom er een duiveltje en een schip in het logo staan. Daarnaast geven we je alle praktische informatie voor je voetbalreis, van het openbaar vervoer naar het stadion en het vinden van de je plek, tot de leukste supporterscafe’s en clubliederen. Ook vertellen we je wat er nog meer te doen is tijdens jouw trip naar Manchester. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Manchester United!
Hoe groeide Manchester United uit tot de topclub die het vandaag de dag is? Lees door om het te ontdekken. We vertellen je ook over het bijzondere logo, de Busby Babes, de rijkgevulde prijzenkast en de meest heetgebakerde rivaliteiten van Manchester United.
Manchester United begon zijn geschiedenis in 1878 als Newton Heath. Op 24 april 1902 werd dit veranderd in Manchester United. In 1908 werd de First Division voor het eerst gewonnen.
Toen het voetbal weer begon na de Tweede Wereldoorlog, leidde trainer Matt Busy, later geridderd tot Sir, gouden tijden in. Zijn spelers waren erg jong, en werden de ‘Busby Babes’ genoemd. Zij leken zelfs Europees te kunnen gaan oogsten met prijzen, maar het noodlot sloeg in 1958 toe na een gewonnen kwartfinale, uit tegen Rode Ster Belgrado. Tijdens de vliegramp van München kwamen acht spelers van United om.
Busby overleefde, herstelde en bouwde het team opnieuw op in de jaren zestig. Met iconen als Sir Bobby Charlton, Denis Law en George Best in de ploeg werd in 1968 voor het eerst de Europacup 1 gewonnen, de voorloper van de Champions League.
Sir Alex Ferguson bracht United als trainer grote successen in de jaren 1986-2013. The Red Devils wonnen in 1999 als eerste de treble: Premier League, FA Cup en Champions League in één seizoen. Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham en Wayne Rooney werden grote namen onder Ferguson.
Mede door de toegenomen concurrentie in Engeland, zijn prijzen voor Manchester United de laatste jaren minder vanzelfsprekend geworden, al werden in 2017 bijvoorbeeld nog wel de League Cup, Europa League en het Community Shield gewonnen. United blijft een club van wereldfaam, waarmee altijd rekening moet worden gehouden.
In het rood-gele logo van Manchester United neemt het duiveltje met zijn drietand de meest prominente plaats in. United had al langer de bijnaam ‘The Red Devils’ toen de duivel in 1970 ook echt onderdeel werd van het logo. Boven de duivel zien we een zeilschip. Dit maakt al veel langer onderdeel uit van de crest, en is een verwijzing naar het wapen van de stad Manchester. Saillant detail: Manchester City heeft ook een schip in het logo.
De twee symbolen in het midden van het logo worden omlijst door boven het woord Manchester, en onder het woord United op het wapen. Daartussenin zijn twee ouderwetse voetballen geklemd.
In de beginjaren speelde Bayern München in het blauw-wit. In 1906 fuseerde de club echter met MSC. Deze ‘Munich Sports Club’ stond er financieel veel sterker voor en bood Bayern München nieuwe kansen. Zo was er geld beschikbaar om buitenlandse tegenstanders uit te nodigen voor oefenduels. Wel moest de club zijn tenue aanpassen: witte shirts met rode broeken. Sindsdien zijn de clubkleuren rood-wit gebleven, ook toen de club zich in 1919 weer losweekte van MSC. Bayern-fans worden in Duitsland daarom ook wel ‘Die Roten’ genoemd. Andere bijnamen zijn ‘Rekordmeister’ en ‘FC Hollywood’. Die laatste naam dateert uit de jaren negentig, toen er veel onrust heerste in de club en spelers vaker in de roddelbladen stonden dan op de sportpagina’s.
De prijzenkast van Bayern München is een van best gevulde van Europa. Zo is Bayern één van de vijf clubs in Europa die zowel de Europacup 1, Europacup 2 alsmede de UEFA Cup wist te winnen. Wat wel opvalt is dat de grote successen lang op zich hebben laten wachten. In 1969 werd de club, opgericht in 1900, pas voor de tweede maal landskampioen. Tot die tijd was 1860 München voetballend de baas van de stad. De verhoudingen zijn na 1970 volledig veranderd.
Inmiddels is Bayern München 31-voudig kampioen van Duitsland (waarvan 16x in deze eeuw). De DFB-Bokal werd twintig maal gewonnen (elf keer in deze eeuw), de DFB-Supercup negen maal.
Internationaal werd de Europacup 1/Champions League zesmaal gewonnen, de Europa Cup II en UEFA Cup beiden eenmaal. In 1976, 2001, 2013 en 2020 was Bayern München de beste club van de wereld.
Manchester United heeft twee grote rivalen. Wedstrijden tegen Manchester City en Liverpool zijn voor de fans extra beladen. Deze derby’s zijn absoluut een voetbalreis waard.
De Manchester Derby is een verhitte strijd tussen het rode en hemelsblauwe gedeelte van de stad: Manchester United en Manchester City. Jarenlang was United de sterkste van de twee. Door de opkomst van City in recente jaren, is de rivaliteit opgevlamd als nooit tevoren. Vroeger waren de verhoudingen vriendelijker. Toen stadion Old Trafford in de Tweede Wereldoorlog flinke schade opliep, speelde United zelfs nog jarenlang in het oude Main Road-stadion van City.
De rivaliteit van Manchester United met Liverpool is zo mogelijk nog groter. De North West Derby is een strijd tussen twee streekgenoten die elkaar als havenstad al eeuwenlang de loef proberen af te steken, en dat tegenwoordig ook op het veld doen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot de meest prestigieuze derby van heel Engeland.
Winnen van Liverpool betekent echt veel voor de United-fans. Dat laat onderstaande editie uit 2018 wel zien, toen Manchester United de zege pakte dankzij twee goals van Marcus Rashford.
De Manchester United Football Ground kennen we beter als Old Trafford, de machtige thuishaven van The Red Devils. Ontdek de geschiedenis van dit beroemde voetbalstadion, dat het middelpunt gaat vormen van jouw voetbalreis naar Manchester United. We vertellen je ook wat de beste manier is om het ‘Theatre of Dreams’ te bereiken, en hoe je jouw plekje vindt voor de wedstrijd.
Old Trafford werd in 1910 geopend, enkele jaren nadat Manchester United voor het eerst kampioen van Engeland werd. Het destijds hoge kostenplaatje van meer dan 60.000 Engelse ponden droeg al in de vroege jaren bij aan de reputatie van United als rijke club, die het met een geschatte waarde van meer dan drie miljard euro nog altijd waarmaakt.
Met een capaciteit van 74.140 toeschouwers is Old Trafford het grootste clubvoetbalstadion van Engeland. Een nog geplande uitbreiding van de South Stand zou de capaciteit verder moeten uitbreiden naar zo’n 88.000.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Old Trafford gebruikt als opslagdepot door het Britse leger. Dit bleek rampzalige gevolgen te hebben, want door bombardementen van de Nazi-luchtmacht raakte het stadion zwaar beschadigd. Mede door de oorlogsschade en moderniseringseisen is Old Trafford door de jaren heen talloze keren verbouwd, voor het laatst in 2006. Van het originele stadion is alleen nog de centrale tunnel over.
Op Old Trafford werden vele belangrijke wedstrijden gespeeld, zelfs buiten de duels van United om, zoals tijdens het WK van 1966 en EURO 96. In 2003 was het stadion het toneel van de Champions League-finale. Ook werd het Theatre of Dreams vaak gebruikt als neutraal terrein voor halve finales en finales in de FA Cup.
Rondom het stadion zijn meerdere monumenten te vinden die verwijzen naar het verleden van Manchester United. Zo is er het standbeeld The United Trinity van clublegendes George Best, Denis Law en Bobby Charlton, en vind je er een gedenkteken voor de Busby Babes. Ook succescoach Alex Ferguson heeft tegenwoordig een standbeeld bij Old Trafford.
Fans die meer dan 25 jaar op rij een seizoenskaart bestellen voor dezelfde stoel, krijgen op die stoel een zilveren plakaatje met hun naam erop.
Met behulp van onze praktische informatie over het openbaar vervoer, het vinden van je plek en de plattegrond, vind je eenvoudig je weg naar en in Old Trafford. Zo bereik je tijdens jouw voetbalreis het stadion van Manchester United.
De meest eenvoudige manier om Old Trafford te bereiken is per tram. De halte Trafford Bar is aangesloten op de paarse, roze en blauwe lijn. Van hieruit ben je lopend zo bij het stadion. Deze halte is speciaal ingericht om grote groepen reizigers aan te kunnen.
Er is op wedstrijddagen ook de mogelijkheid om per trein naar het stadion te komen. Je reist dan vanaf het centrale Piccadilly station en stapt uit bij ‘Manchester United Football Ground’. Let op: is er geen wedstrijd, dan is dit station gesloten.
Afhankelijk van waar je in de stad precies vandaan wilt komen, kun je ook gebruik maken van meerdere buslijnen: 53, 79, 250, 255, 256 en 263. Vanuit het centrum ben je dan ongeveer een half uur onderweg.
Adresgegevens Old Trafford
Sir Matt Busby Way,
Old Trafford, Stretford,
Manchester M16 0RA
Op de plattegrond hieronder zie je in welke delen het stadion van Manchester United is onderverdeeld. Er zijn op Old Trafford vier verschillende zijdes:
Noordzijde, The Sir Alex Ferguson stand. Drie ringen hoog en biedt plaats aan 26.000 toeschouwers, waarmee het de grootste zijde is. In 2011 kreeg deze zijn huidige naam, vernoemd naar de succescoach Alex Ferguson, die liefst 25 jaar aan het roer stond bij de club. In deze zijde zijn onder meer het Red Café, het museum en de prijzenkast ondergebracht.
Zuidzijde, The Sir Bobby Charlton stand. In 2013 vernoemd naar het clubicoon Bobby Charlton, zestig jaar na zijn debuut. De enige zijde die uit een enkele ring bestaat. Hier vind je de skyboxen en VIP-ruimtes van het stadion, en ook de perstribune en tv-studio’s zijn hier ondergebracht.
Westzijde, West Stand of Stratford End. Hier vind je traditioneel de meest fanatieke supporters van Manchester United. Dit is ook waar de meeste clubliederen en chants worden ingezet.
Oostzijde, East Stand. Dit is de plek waar je het uitvak en de gehandicaptenplaatsten vindt.
Het is eindelijk tijd voor jullie geboekte voetbalreis, en je komt aan bij het machtige stadion Old Trafford. Hoe weet je waar je precies zit, en welke ingang je moet nemen? Dit kun je bepalen aan de hand van je wedstrijdticket. Zo kun jij je plek vinden in Old Trafford.
De ingang bepalen doe je aan de hand van de zijde waar je zit. Dit zijn de al genoemde zijdes East, West, North en South. Op jouw ticket staat altijd een zijde aangegeven met de eerste letter, dus E, W, S of N. Daarachter staat een poortnummer. N 413 betekent dus dat je poort 413 neemt bij de Noordtribune.
Ben je daar eenmaal binnen, ga dan op zoek naar het juiste block, oftewel het vak waar je zit. Binnen het vak vind je vervolgens je rij en stoelnummer. Ga lekker zitten en geniet van de wedstrijd!
Een stadiontour door Old Trafford is een absoluut hoogtepunt tijdens jouw voetbalreis naar Manchester United. Waar je tijdens de wedstrijd de sfeer beleeft, kom je tijdens de rondleiding op bijzondere plekken die je anders nooit zou zien. Er zijn verschillende stadiontours waar je uit kunt kiezen.
De meest populaire rondleiding van Old Trafford. Je bezoekt onder begeleiding de kleedkamer, en loopt net als de spelers bij een wedstrijd via de tunnel naar het veld. Daar mag je zelfs een kijkje nemen bij de dug-outs. Tijdens de rondleiding kom je ook in het Manchester United Museum. Hier vind je de prijzenkast en andere interessante stukken uit het rijke verleden van de club.
Voor deze rondleiding betaal je als volwassene £19.
Dit is een echt speciale rondleiding door Old Trafford. Alle genoemde onderdelen van de reguliere tour zitten hier ook bij in, maar daar komt een aantal bijzonderheden bovenop. Meest speciale is dat de gids bij deze tour een oud-speler van Manchester United is. Dit betekent dat je uit eerste hand mooie verhalen te horen krijgt, die echt een indruk geven van hoe het is om speler van deze topclub te zijn.
De Legend Tour is tegelijkertijd een soort VIP-rondleiding. Bij binnenkomst ontvang je meteen een drankje. Na afloop van de rondleiding wordt er een lekkere lunch geserveerd, en ontvang je ook een goodie bag. Tijdens de tour kun je vragen stellen aan de Legend, en is er gelegenheid om met hem op de foto te gaan. Zo heb je een bijzondere en blijvende herinnering aan dit speciale bezoek aan Old Trafford.
Deze rondleiding is met een prijs van £109 voor volwassenen wel flink duurder.
Voor rondleidingen in Old Trafford geldt dat er op aanvraag mogelijk gereduceerde prijzen zijn voor kinderen, senioren en studenten, en ook groepskorting is mogelijk.
Jouw voetbalreis naar Manchester United is geboekt, nu zorgen wij ervoor dat jij een echte Manchester United-supporter wordt voor je bezoek naar Old Trafford! Ontdek de meest bekende clubliederen en chants, leer de mascotte kennen en maak kennis met de leukste supporterscafé’s, waar je rondom de wedstrijden de echte sfeer en gezelligheid proeft!
Als supporters van Manchester United ergens goed in zijn, dan is het wel het bedenken van chants. Haast voor iedere wedstrijd komen de fanatieke fans wel met nieuwe liedjes op de proppen, soms lovend over een bepaalde speler, of juist plagend bedoeld richting de tegenstander van die dag.
Daarnaast zijn er vele klassiekers. We zetten een aantal van de meest bekende liedjes van Manchester United op een rij. De kans is groot dat je deze voor, tijdens of na een wedstrijd hoort. We geven ook alvast de tekst, zodat je kunt oefenen en tijdens jouw reis uit volle borst meezingt!
Glory Glory Man United,
Glory Glory Man United,
Glory Glory Man United,
As the Reds go marching on on on
Twenty times, twenty times, Man United
Twenty times, twenty times, I say
Twenty times, twenty times, Man United
Playing football the Matt Busby way
We shall not, we shall not be moved
We shall not, we shall not be moved
Just like the team that’s gonna win the Football League (again)
We shall not be moved
Het is een echte aanrader om tijdens jouw reis naar Manchester United ook een van de supporterscafe’s te bezoeken. Deze pubs liggen in de buurt van Old Trafford. Je drink er gezellig samen met je reisgenoten en andere supporters een drankje, eet misschien iets en komt alvast helemaal in de juiste sfeer. Deze supporterscafe’s raden wij aan.
Zoals de naam al doet vermoeden, ligt The Trafford op een steenworp afstand van Old Trafford. Je hebt direct uitzicht op het stadion. Op wedstrijddagen loopt het hier helemaal vol met echte fans, dus een zitplaats vinden zal lastig zijn. Je geniet hier wel van een lekkere pint en kunt luidkeels meezingen met de Manchester United-supporters.
Op één straat van Old Trafford vandaan vind je deze beregezellige pub, vernoemd naar de beschermheilige van de wolkammers. Tot buiten op straat staat het hier vol met enthousiaste supporters. The Bishop Blaize is dan ook een typische pub waar veel groepen fans zich verzamelen. Dat gaat natuurlijk gepaard met veel sfeer en zingen. Een hapje eten is hier ook mogelijk.
Op een minuut of vijf van Old Trafford vind je deze klassieke Engelse pub in een prachtig historisch pand. Ook hier vind je – zeker op wedstrijddagen – sfeer, en er is genoeg memorabilia om je aan te vergapen. Maar The Quadrant is wat rustiger en netter. Hier kun je ook terecht voor bijzondere biertjes en goede, klassiek pubmaaltijden. Er zijn voldoende zitmogelijkheden en via schermen volg je de actuele sport. Bij mooi weer zit je buiten op het heerlijke terras.
De Tollgate bevindt zich op een comfortabele loopafstand van Old Trafford, slechts acht minuten verwijderd. Deze locatie is beroemd als een favoriete verzamelplaats voor supporters, waar ze zich kunnen verzamelen voor een wedstrijd onder het genot van een verfrissend biertje. Bezoekers kunnen ook genieten van heerlijke culinaire opties, waaronder smaakvolle hamburgers vers van de barbecue of de tijdloze Britse klassieker: fish & chips. Dit maakt The Tollgate de ideale bestemming voor een authentieke voetbalervaring in combinatie met lokale gastvrijheid en lekkernijen.
Tijdens een voetbalreis naar Manchester is er buiten het voetbal om van alles te beleven. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten in deze bruisende Engelse stad!
Het bruisende hart van de stad Manchester is Albert Square. Dit is het grootste plein van Manchester, omringd door tal van imposante gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk. Toeristen en locals komen hier samen voor allerlei activiteiten, en als Manchester United of City kampioen wordt, barst hier het feest lost. In december is het hier ook extra gezellig, want dan verandert Albert Square in een kerstmarkt en kun je er aan de glühwein!
Het Northern Quarter van Manchester is een reuzegezellige en hippe uitgaanswijk. Dit is de plek bij uitstek om kleinschalige pubs en trendy restaurants te bezoeken. Live muziek, straatkunst, comedyclubs en nachtclubs zijn in het Northern Quarter volop te vinden. Een echte aanrader dus voor extra vermaak tijdens de voetbalreis naar Manchester.
Wil je zoveel mogelijk van Manchester zien tijdens jouw voetbalreis, boek dan een Manchester Boat Tour. Ontdek het hart van de stad met een City Cruise, of duik in het verleden van het havengebied. Er zijn tal van aanbieders, sommigen inclusief een diner aan boord, en er zijn zelfs heuse party boats die een onvergetelijke ervaring bieden.
Als voetballiefhebber mag je tijdens je reis naar een voetbalclub in Manchester het National Football Museum echt niet aan je voorbij laten gaan. Hier ontdek je de geschiedenis van het Engelse en internationale voetbal via tal van verhalen en museumstukken. Ga op de foto met de Premier League-bokaal, of vergaap je aan de indrukwekkende collectie van meer dan 200 voetbalshirts, waaronder dat van Oranje van de EK-finale van 1988. Kom in actie met de virtuele penalty shoot-out!
De deurprijs voor volwassenen is £11 en £6 voor kinderen, met kortingen op online bestelde tickets.