Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar FC Barcelona, zonder boekingskosten. Stel zelf je reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een geweldige en complete ervaring die je nooit zult vergeten!
FC Barcelona, één van de meest succesvolle clubs ter wereld met ook nog eens een fenomenaal stadion: het Camp Nou. Een club met een prachtig verleden, iets waaraan ook veel Nederlanders bijgedragen hebben. Geniet van de topspelers die nu nog altijd op het veld staan bij de Spaanse grootmacht.
Hier bereiden we je volledig voor op jouw voetbalreis naar FC Barcelona. Leer de geschiedenis van de club beter kennen, lees over de rivaliteiten en ontdek alles wat er te weten valt over het stadion. Ook krijg je alle praktische informatie over jouw voetbalreis. Je leest hoe je het Camp Nou bereikt en hoe je jouw plek vindt in het enorme stadion, maar ook ontdek je welke supporterscafé’s je echt moet bezoeken en welke clubliederen je mee moet kunnen zingen. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar FC Barcelona!
Alles wat je moet weten voor jouw reis naar FC Barcelona
FC Barcelona is samen met Real Madrid de grootste club van Spanje. Sinds het seizoen 2003-2004 is de club zelfs niet meer buiten de top drie in Spanje geëindigd. Barcelona is ook elk jaar actief in de Champions League. In de recente historie heeft FC Barcelona misschien wel het mooiste voetbal ooit gespeeld; de club staat daarom nog altijd bekend om haar mooie spel. Hier bespreken we de clubgeschiedenis en het logo, kijken we naar de bomvolle prijzenkast en richten we ons op de rivaliteiten van de club.
FC Barcelona werd in 1899 opgericht door de Zwitser Johan Gamper. De club speelde haar eerste wedstrijd op 8 december 1899: een elftal van Engelse immigranten versloeg FC Barcelona met 1-0. In de eerste jaren van de club speelden er vooral Zwitsers en Engelsen en werden alle wedstrijden binnen Catalonië gespeeld. In 1957 werd Camp Nou geopend. De bijnamen van de club zijn ‘Barça’ en ‘Blaugrana‘ (paarsblauw in het Catalaans).
De lijst met clublegendes is te groot om op te noemen. Denk aan Johan Cruijff, Pep Guardiola, Diego Maradona of Andrés Iniesta, maar de grootste van allemaal is natuurlijk Lionel Messi. De kleine Argentijn wordt door velen gezien als de beste voetballer ooit; Messi is ook nog eens opgeleid bij FC Barcelona, vanaf zijn dertiende speelde Leo Messi bij Barça. De Argentijn scoorde meer dan 650 doelpunten voor FC Barcelona: geen speler maakte er meer voor de club.
De prijzenkast van FC Barcelona zit ongelofelijk vol. Barça werd 26 keer landskampioen en won 31 keer de Spaanse beker. De Supercopa de España werd dertien keer bemachtigd. Internationaal wisten de Spanjaarden ook ontzettend veel te winnen. De Champions League werd vijf keer gewonnen, de toenmalige Europacup ll was vier keer een prooi voor de Blaugrana. Barcelona won ook vijf keer de UEFA Super Cup en werd drie keer wereldkampioen voor clubs.
El Clásico is niet alleen de strijd tussen de twee beste ploegen van het land, maar de wedstrijd heeft ook een politieke historie. FC Barcelona ligt in Catalonië; een gebied dat zich af wil scheiden van Spanje. De club wordt gezien als het symbool van het Catalaanse nationalisme. Real Madrid ligt in de hoofdstad en wordt gezien als symbool van de Spaanse overheid. El Clásico is dus ook een wedstrijd tussen Catalonië en Spanje.
Het logo van Barça werd in 1910 ontworpen door oud-speler Carles Comamala, die een wedstrijd won die de club uitschreef in de zoektocht naar een nieuw logo. In 2002 werd het logo voor het laatst gemoderniseerd, maar het is al die jaren praktisch hetzelfde gebleven.
Het ‘escudo’ van FC Barcelona is in de vorm van een traditionele Catalaanse etenspot (‘olla’). Het rode kruis linksboven is het Kruis van de heilige Jordi, de schutspatroon van Catalonië. Jordi Cruijff, de zoon van, is vernoemd naar deze Catalaanse heilige. Het roodgeel gestreepte vak is de vlag van Barcelona en Catalonië. Onder de letters F.C.B. zien we de bekende Blaugrana (Paars en blauw), met een voetbal in het midden.
Camp Nou is een echte voetbaltempel. Denk je aan FC Barcelona, dan denk je aan Camp Nou. De sfeer in het stadion is vaak erg gezellig, zeker voor een voetbalstadion. Er is een tijd geweest dat Barça fanatieke supporters had die ook vaak op de vuist gingen met fans van andere clubs. FC Barcelona heeft deze ‘supporters’ er echter heel snel uitgegooid, waardoor de vijandige sfeer in het stadion volledig verdwenen is. Tijdens wedstrijden is een groot deel van Camp Nou nu vaak gevuld met toeristen.
FC Barcelona heeft een stadsderby tegen RCD Espanyol, maar deze is veel minder bekend en beladen dan El Clásico. De rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid is één van de meest bekende ter wereld. Bijna elk jaar wordt één van de twee clubs kampioen van La Liga. El Clásico wordt in meer dan 180 landen ter wereld uitgezonden en er kijken gemiddeld 75 miljoen mensen naar de wedstrijd. De wedstrijden tussen de twee grootmachten worden altijd op het scherpst van de snede gespeeld; er vallen daarom regelmatig rode kaarten. Winnen van Real Madrid zorgt voor een ongelofelijke vreugdeuitbarsting bij de supporters van Barça.
Het tenue van Barça bestaat altijd uit de ‘Blaugrana’. De blauwe en rode strepen stonden altijd verticaal op het shirt van FC Barcelona tot het seizoen 2015-2016. Toen stonden de strepen horizontaal op het shirt. Dit was tegen het zere been van veel Barça-supporters, waardoor een jaar later de strepen weer verticaal op het shirt stonden. In het jaar 2019-2020 was het tenue van de Blaugrana ook bijzonder: over de gehele voorkant stonden rode en blauwe vlakken. In het filmpje hieronder zie je hoe het thuisshirt van FC Barcelona zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.
Camp Nou werd geopend in 1957. De eerste wedstrijd werd gespeeld op 24 september van dat jaar. Er kunnen 99.354 mensen in het stadion; hiermee is Camp Nou het grootste clubstadion van Europa. Als je buiten het stadion staat, zie je niet dat het zo enorm groot is. Dit komt omdat de club van de gemeente niet in de hoogte mocht werken. Daarom is de eerste ring uitgegraven.
Anderhalf uur voor de wedstrijd gaan de deuren van het stadion open, maar buiten Camp Nou is nog genoeg te doen. Zo staan er kraampjes waar je Barça-merchandise kunt aanschaffen. Je kunt hier bijvoorbeeld een sjaal kopen om de ploeg in het stadion mee aan te moedigen. Je kunt ook naar de FCBotiga; de officiële Barcelona fanshop. De shop is zo groot dat het een bezienswaardigheid op zich is. Je kunt er van alles kopen. Denk aan mokken en horloges, maar ook vintage shirts of het nieuwste tenue met je eigen naam en rugnummer. Je kunt natuurlijk ook een shirt kopen met de naam ‘Messi’ of ‘De Jong’ op je rug. Ook als je niks wilt kopen, is het zeker de moeite waard om de FCBotiga binnen te stappen.
Hier lees wat de beste manier is om Camp Nou te bereiken, hoe je je plek kunt vinden in het stadion; alles wat je nodig hebt om je weg in en naar het stadion te vinden tijdens jouw voetbalreis naar FC Barcelona.
Camp Nou bereiken met de auto is mogelijk, maar de kans dat je een parkeerplaats vindt is miniem. Ook is het heel erg duur om te parkeren in de buurt van het stadion. Je kunt het stadion beter bereiken via het openbaar vervoer in Barcelona. Er stoppen bussen, metro’s en trams bij het stadion.
Kom je met de bus naar het stadion, dan kun je de volgende buslijnen pakken: D20, H6, H8, 7, 33, 54, 56, 57, 59, 63, 67, 68, 70, 75, 78, 113, 157 en 112.
Als je met de metro komt zijn er twee verbindingen die je kunt nemen richting het stadion:
Vertrekt vanuit het centrum van Barcelona. Als je uitstapt bij Station Les Corts ben je op vijf minuten lopen van het stadion.
Vertrekt vanuit de omgeving van de Sagrada Familia. Neem de richting van Cornellà Centre en stap uit bij Station Badal of Station Collblanc; vanaf deze haltes ben je in minder dan tien minuten lopen bij Camp Nou.
Camp Nou Football Stadium
Aristides Maillol
08028 Barcelona, España
Camp Nou bestaat uit vier zijdes:
Elke zijde is onderverdeeld in drie ringen, sommige zijdes hebben ook nog een vierde ring.
Je bent met het openbaar vervoer aangekomen bij het stadion. Nu op zoek naar je plek. Hier een korte uitleg over hoe je dit kunt aflezen van je ticket. Zorg dat je op tijd bij het stadion bent, zodat je rustig je plekje kunt vinden en geen minuut van de wedstrijd mist!
Acces: dit is waar je het terrein van het stadion kunt bereiken. Het is niet heel belangrijk, want deze ingang hoef je niet verplicht te gebruiken en ook je kaartje wordt hier nog niet gecontroleerd.
Porta: dit is de ingang van het stadion. Hier haal je je ticket door een scanner. Bij deze ingang is het wél belangrijk dat je bij de juiste ‘porta’ bent.
Boca: het vak waar je zit. Als je door de ingang bent, kom je op de gang van het stadion terecht. Er zijn verschillende ingangen, ga op zoek naar jouw ‘boca’.
Fila: de rij. Je loopt je vak in, ga nu op zoek naar de rij waar je moet zitten.
Seient: je stoel. Als je je rij hebt gevonden, moet het niet moeilijk zijn om je stoel te vinden. Let op: bij Barça zijn er per rij alleen even of alleen oneven nummers. Het gaat dus van 2 naar 4 en 6 enzovoorts. Nu weet je vanaf welke plek je de wedstrijd kunt volgen, veel plezier!
Om de volledige Camp Nou-beleving mee te maken kan een stadiontour natuurlijk niet ontbreken. Als je de ‘Camp Nou Experience’ doet, wordt je meegenomen door het glorieuze verleden van de club. Je kunt kiezen voor een audiotour, die ook in het Nederlands wordt aangeboden, of een tour met gids. Bij de basic tour heb je ook toegang tot het FC Barcelona-museum. Soms moet je wel even in de rij staan voor deze tour. Als je eenmaal binnen bent, mag je er zo lang over doen als je zelf wil.
Tip: op wedstrijddagen kunnen sommige delen van de tour niet beschikbaar zijn. Het is beter om op een andere dag te gaan.
Als je online boekt, kost de tour €26. Als je aan de poort boekt kost het je €29,50. Voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar kost het €20 euro, kinderen onder de zes jaar mogen gratis naar binnen.
Bij de Players Experience Tour mag je op nog meer plekken komen dan bij de basic tour. Tijdens de tour volg je een route langs alle plekken in het stadion: de kleedkamers, de spelerstunnel, de dug-out, de perskamer en de VIP-boxen bovenin het stadion. Ook krijg je je eigen shirt met bedrukking en mag je langs het veld lopen.
De Players Experience Tour is wel een stuk duurder dan de basic tour. Je moet €84 neerleggen om deze tour te volgen.
Leer alles over de historie van FC Barcelona in het gigantische Barça-museum van 3.500 vierkante meter. Het museum bestaat uit drie secties. Er is een 3D-bioscoop, een audiovisueel gedeelte en een gedeelte over de geschiedenis van FC Barcelona.
In het audiovisuele gedeelte hangen overal foto’s en zijn schermen te zien met prachtige beelden.
Eén van de pronkstukken van het museum is het paar voetbalschoenen waar Ronald Koeman op speelde tijdens de Europa Cup l-finale in 1992. Ook hangt er het shirt van Diego Maradona, maar er zijn nog veel meer dingen om te ontdekken. Omdat het zo groot is, is het aan te raden genoeg tijd uit te trekken. Op wedstrijddagen sluit het museum drie uur voor de aftrap. Het museum heeft heel veel te bieden en is dus zeker aan te raden!
Je hebt een wedstrijd van FC Barcelona geboekt, je weet hoe je bij het stadion moet komen en wat er allemaal te doen is rondom het stadion. Nu is het tijd om een echte fan te worden. Ontdek de plekken waar je voor en na de wedstrijd wat kunt gaan eten en drinken en leer de clubliederen, zodat jij je tijdens je voetbalreis een echte Barça-supporter zult voelen!
Als je naar FC Barcelona gaat, is het belangrijkste om het clublied ‘Cant del Barça’ te kennen. Voor elke wedstrijd wordt dit lied in het stadion gespeeld en wordt het hartstochtelijk meegezongen door de fans. Het geeft nog meer beleving als je de tekst met alle fans mee kunt schreeuwen.
Tot el camp (Het hele stadion)
És un clam (schreeuwt het uit)
som la gent blaugrana (wij zijn het blauwpaarse volk)
tant se val d’on venim (waar we ook vandaan komen)
si del sud o del nord (uit het zuiden of het noorden)
ara estem d’acord (we zijn het er over eens)
estem d’acord (er over eens)
una bandera ens agermana (één vlag maakt ons tot broeders)
Blaugrana al vent (blauwpaars in de wind)
un crit valent (een krachtige kreet)
tenim un nom que el sap tothom (onze naam kent iedereen)
BARÇA, BARÇA, BARÇA !!
Jugadors (spelers)
seguidors (supporters)
tots units fem força (samen zijn we sterk)
són molts anys plens d’afanys (er waren veel succesvolle jaren)
són molts gols que hem cridat (we hebben veel doelpunten gemaakt)
i s’ha demostrat, s’ha demostrat (het is bewezen, het is bewezen)
que mai ningú no ens podrà tòrcer (dat niemand ons kan evenaren)
Blaugrana al vent (blauwpaars in de wind)
un crit valent (een krachtige kreet)
tenim un nom que el sap tothom (onze naam kent iedereen)
BARÇA, BARÇA, BARÇA !!
Hier lees je over de leukste plekken waar je als echte FC Barcelona-supporter kunt gaan eten en drinken. Op deze plekken beleef je het echte Barça-gevoel, bezoek dus minstens één van deze plekken!
Als je een échte voetballiefhebber bent, moet je in het Futballarium geweest zijn. De eigenaar van deze bar is groot voetbalfan en dit is te zien. De bar hangt vol met shirts en sjaals van verschillende voetbalclubs; er hangen meer dan honderd shirts en ongeveer vierhonderd sjaals. Er worden enkele simpele gerechten geserveerd en er staan veel verschillende biertjes op de menukaart. Het Futballarium ligt op slechts negen minuten lopen van Camp Nou, een ideale locatie om een drankje voor de wedstrijd te doen.
Dit restaurant ligt op het terrein van FC Barcelona. Het is een samenwerking tussen de club en de Catalaanse chef Carles Abellan. Omdat het zo dicht bij het stadion ligt, is dit een mooie plek om vlak voor de wedstrijd heerlijke Spaanse tapas te eten. Het restaurant is elke dag open van 09:00 tot 23:00 uur; je kunt er dus ook buiten de wedstrijddagen heen.
Als je buiten de voetbalreis tijd over hebt om de toerist uit te hangen, dan zit in je in Barcelona ook op de goede plek. De stad heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden. We zetten er een paar op een rijtje.
We blijven nog even in de voetbalsferen. De jeugdopleiding van Barça was tot 2011 gevestigd bij deze boerderij. Het ligt onder de rook van Camp Nou, je zou het dus makkelijk kunnen combineren met een stadiontour.
De Sagrada Família is een enorme basiliek. Het is een iconische kerk die er vooral om bekend staat nooit af te zijn. In 1881 dacht men in tien jaar klaar te zijn, maar de officiële opleveringsdatum wordt alsmaar vooruitgeschoven.
Ga met een kabelbaan de Montjuïc-heuvel op. Op 173 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad. Op de heuveltop staat het kasteel van Montjuïc. In de directe omgeving van Montjuïc is er ook nog genoeg te zien. Zo heb je het Olympisch stadion. Dit stadion, waar 65.000 mensen in kunnen, was het hoofdstadion van de Olympische Spelen in 1992.
Als het lekker weer is, is het strand de place to be in Barcelona. Loop lekker langs de boulevard; hier heb je ook genoeg plekjes waar je wat kunt eten en drinken. De perfecte plek voor een rustig stranddagje!