Met een voetbalreis naar Arsenal FC ben je verzekerd van technisch hoogstaand voetbal in een geweldig stadion. Een wedstrijd in het Emirates Stadium is een unieke belevenis. Ondanks dat het vrijwel onmogelijk is om in de vrije verkoop aan kaarten voor Arsenal FC te komen, vind je bij Voetbalreizen tickets voor alle belangrijke duels in het Emirates Stadium. Daarnaast garanderen we je ook nog dat jij en je medereizigers altijd naast elkaar zitten in het stadion.
Op deze pagina vind je werkelijk alle informatie om je voetbalreis naar Arsenal FC tot een groot succes te maken. Natuurlijk lees je hier alles over de grote successen van de club en de rivaliteit met naaste buur Tottenham Hotspur. Ook krijg je de nodige informatie over het indrukwekkende Emirates Stadium, dat met ruim 60.000 plaatsen tot de top-3 in de Premier League behoort. Tenslotte leren we je ook de meest populaire chants en vertellen we in welke pubs je moet zijn om de ultieme voetbalsfeer mee te maken. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Arsenal FC!
Arsenal beleefde rond de eeuwwisseling gouden tijden, met topspelers als Dennis van Bergkamp en Thierry die onder leiding van trainer Arsène Wenger vele voetbalfans in vervoering brachten. De rijke geschiedenis van de club gaat nog veel verder terug. Tegenwoordig zijn The Gunners weer naarstig op zoek naar de aansluiting bij de absolute voetbaltop, met hordes fans van over de hele wereld achter zich. Lees verder en ontdek meer over het verhaal van Arsenal.
Toen David Danskin in 1885 naar Londen verhuisde, richtte hij Dial Square op, later hernoemd naar Royal Arsenal, met enkele collega’s van de Royal Arsenal-wapen- en munitiefabriek. De oorlog bracht uitdagingen, met zware schade aan Highbury en het verlies van negen spelers. Na landstitels in 1948 en 1953 volgden magere jaren tot 1971, toen de club de dubbel won.
Arsène Wenger bracht in 1996 een ommekeer met aanvallend voetbal en de nadruk op jeugdontwikkeling. De club verhuisde naar het Emirates Stadium in 2006. Onder Wenger won Arsenal drie landstitels, zeven FA Cups en zeven Community Shields. Ondanks recente overtroffenheid door clubs als Chelsea en Manchester City, blijft Arsenal vasthouden aan hun filosofie van verzorgd aanvallend voetbal en investeringen in jong talent, met successen zoals de FA Cup en het Community Shield in 2020.
Waarom staat er een kanon in het logo van Arsenal FC? Sinds de oprichting in 1866 neemt dit stuk geschut immers al een centrale plaats in op het embleem van de Londense club. Deze afbeelding is een verwijzing naar de Royal Arsenal wapenfabriek, waar de club is opgericht door enkele werknemers. Het leverde de club ook zijn bijnaam The Gunners op. Overigens is het beeldmerk wel enkele malen gewijzigd; zo bevatte het eerste logo nog drie kanonnen, die naar boven wezen.
De huidige versie stamt uit 2002. Hierop zien we een goudkleurig kanon op een rood schild met massief gouden omtrek. Vreemd is wel dat het kanon sinds 1922 altijd richting het westen wees, maar op het logo van 2002 staat de loop opeens naar het oosten gericht. De club heeft nooit naar buiten gebracht waarom dit gedaan is. Velen denken dat het draaien van het kanon een markering was voor een nieuwe periode in de geschiedenis van de club, met als hoogtepunt de verhuizing naar het Emirates Stadium.
Het tenue van Arsenal FC bestaat uit een rood shirt met witte mouwen, een witte broek en witte kousen. De clubkleuren werden overgenomen van Nottingham Forest. Toen drie spelers van deze club naar Londen verhuisden om in de Royal Arsenal fabriek te werken, gingen zij voetballen bij Dial Square, voorloper van Arsenal FC. Dit was immers de club die door arbeiders van de wapenfabriek was opgericht. Omdat de drie Forest-spelers al over een tenue beschikten, werd besloten de rest van het team ook in deze kleuren uit te dossen. Er wordt ook wel beweerd dat de eerste set shirts door Nottingham Forest zou zijn geschonken, maar dit blijkt na recent onderzoek niet te kloppen. Het shirt was in die begindagen een tint donkerder dan tegenwoordig. De originele paarsrode kleur word nog wel gedragen door Sparta Praag, dat zijn kleuren weer overnam van Arsenal.
Arsenal FC is een van de meest succesvolle clubs van Engeland. Na Liverpool FC en Manchester United wonnen de Gunners de meeste prijzen. Ook speelt Arsenal FC al sinds 1919 op het hoogste niveau; langer dan welke andere Engelse club ook. Van de dertien gewonnen landstitels is die van 2003-2004 het meest bijzonder*. Dat team kreeg de naam ‘The Invincibles’ nadat het kampioen werd zonder ook maar één duel te verliezen. Deze landstitel is nog steeds de laatste die de club wist te winnen. Met 14 FA Cups is Arsenal FC zelfs recordhouder. Ook staan er 2 League Cups en 16 Community Shields in de prijzenkast.
Internationaal is de opbrengst wat schraler. Hoewel de club liefst zes keer in een Europese finale stond, werd er slechts één gewonnen. In 1994 werd de Europacup II-finale gewonnen van Parma FC.
* Prijzen zijn bijgewerkt t/m seizoen 2021-2022
De aartsrivaal van Arsenal FC is Tottenham Hotspur. Al ruim honderd jaar lang. Maar hoe is zijn de vijandelijkheden tussen de Gunners en de Spurs eigenlijk ontstaan? De kiem ligt in twee grote conflicten tussen 1913 en 1920. De problemen begonnen toen Arsenal FC in 1913 van Woolwich naar Highbury verhuisde. Dit gebied behoorde tot het territorium van de Spurs, die zich opeens geconfronteerd zagen met een ongewenste buur. Plotseling waren beide clubs concurrenten in dezelfde wijk.
In 1919 barstte de bom compleet. Omdat de hoogste klasse dat jaar zou worden uitgebreid van 20 naar 22 clubs, rekenden degradanten Chelsea FC en Tottenham Hotspur erop dat zij in de hoogste Football League mochten blijven spelen. Voor Chelsea FC gold dat inderdaad, maar Tottenham Hotspur verloor zijn plek aan Arsenal FC. De Gunners waren echter slechts als vijfde geëindigd op het tweede niveau. Tottenham sprak van achterkamertjes-diplomatie, en daarna kwam het nooit meer goed tussen beide clubs.
Arsenal FC heeft naast de Spurs nog twee rivalen: Chelsea FC en Manchester United. De fans van de Gunners zien Chelsea FC als een ordinaire, op de counter spelende koopclub, die Arsenal FC de laatste jaren ook nog eens sportief voorbijgestreefd is. Met Manchester United dateert de rancune uit de jaren 1995-2005, toen beide clubs de Premier League overheersten en in een felle strijd om de prijzen verwikkeld waren.
Het Emirates Stadium wordt geprezen om zijn geweldige kwaliteit en comfort. Kosten noch moeite zijn gespaard om een stadion van topkwaliteit neer te zetten. Niet voor niets moest de club na de verhuizing de broekriem aanhalen om de bouwkosten af te lossen. Vanaf alle ruim 60.000 plaatsen in het stadion heb je een geweldig zicht op het veld. Ook de sfeer in het stadion draagt ertoe bij dat het Emirates Stadium volgens velen een van de meest indrukwekkende voetbalarena’s in de Premier League is.
Het Emirates Stadium is sinds het seizoen 2006-2007 de thuisbasis van Arsenal FC. Daarvoor speelde de club al sinds 1913 in het Arsenal Stadium, beter bekend als Highbury. Dit stadion lag midden in een woonwijk en had een geweldige sfeer. Toen in 1995 echter alle Engelse clubs hun staanplaatsen moesten ombouwen naar zitplaatsen, liep de capaciteit terug van 57.000 naar minder dan 40.000.
Door de verminderde inkomsten raakte Arsenal FC steeds meer achter op andere clubs. Zo was de capaciteit van Old Trafford twee keer zo groot. Omdat er geen ruimte was om het stadion te vergroten, werd besloten om even verderop een nieuw complex te laten verrijzen. De bouw startte in 2002 en duurde vier jaar.
In 2006 werd het Emirates stadion geopend met het duel Arsenal FC – Ajax, tevens als afscheid voor clubicoon Dennis Bergkamp. Het ultramoderne stadion beschikt over 60.600 plaatsen. Het is daarmee na Old Trafford en het Tottenham Hotspur Stadium het op twee na grootste clubstadion in Engeland. De club heeft er alles aan gedaan om de fans zich te laten thuis voelen in het stadion. Zo zijn er rondom het stadion diverse bezienswaardigheden opgericht die de historie van de club hooghouden. Deze mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan het Emirates Stadium.
Aan de zuidkant van het Stadion is ‘The Spirit of Highbury’ opgericht. Dit is een muurschildering met alle Arsenal FC-spelers en managers die tussen 1913 en 2006 voor de club zijn uitgekomen. Het zal wel even duren voor je de vele Nederlanders in Arsenal-dienst hebt kunnen ontwaren. Ook vind je rondom het stadion 12 muurschilderingen waarop de grootste momenten uit de historie van Arsenal worden uitgebeeld.
Net zo interessant zijn de bronzen beelden van de clubiconen Tony Adams, Dennis Bergkamp, Thierry Henry en oud-manager Herbert Chapman.
Tenslotte zijn er acht grote muurschilderingen aangebracht op het stadion zelf, waarop steeds vier Arsenal-legendes gearmd staan afgebeeld. Tezamen vormen de afbeeldingen 32 clubiconen die het stadion omhelzen.
Naast de wedstrijden van Arsenal FC zijn er ook diverse interlands in het stadion gespeeld. Apart genoeg betrof dit altijd wedstrijden van het Braziliaanse elftal, en heeft het Engelse team er nooit gespeeld. Ook worden er concerten georganiseerd, waarbij er plaats is voor 72.000 bezoekers. Onder andere Bruce Springsteen, Green Day en The Killers hebben er opgetreden.
Het Emirates Stadium ligt in de wijk Highbury in Noord-Londen, op ongeveer vijf kilometer van het centrum van Londen. Het stadion is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. De beste opties zijn de metro en de trein.
De dichtstbijzijnde metrostations bij het Emirates Stadium zijn:
Hoewel het Arsenal Station het meest nabijgelegen station is, raden we je aan om via Finsbury Park of Highbury & Islington te reizen. Deze stations zijn namelijk voor en na de wedstrijd beduidend minder druk dan Arsenal Station. Daarnaast liggen de meeste fanpubs in de buurt van Finsbury Park.
Ook met de trein is het Emirates goed te bereiken. Reis vanaf London Kings Cross, in het centrum van Londen, naar station Finsbury Park. Hier stopt ook de metro. Binnen tien minuten ben je bij het stadion van Arsenal.
Hoewel de metro en trein veel handiger zijn om bij het Emirates Stadium te komen, is het ook mogelijk om de bus te nemen. Je kunt kiezen voor de lijnen 29, 43, 153, 259, 263, 271 en 393.
Emirates Stadium
Hornsey Road
London N7 7AJ
Het Emirates Stadium wijkt af van het typisch Engelse stadion, dat gewoonlijk uit vier aparte tribunes bestaat. Het is een komvorming stadion waarbij het niet uitmaakt aan welke kant van het veld je zit. Vanaf alle plekken heb je namelijk een uitstekend zicht. Alle stoelen zijn gestoffeerd en buitengewoon comfortabel. Sommige critici vinden het daardoor meer weg hebben van een theater dan van een oldschool voetbalstadion.
Er is wel een verschil tussen de drie lagen in het stadion. De onderste ring (Lower Tier) en bovenste ring (Upper Tier) bestaan uit standaard zitplaatsen. De middelste rij (Club Level) bestaat uit premium zitplaatsen (8 rijen hoog) met daarboven een rij met 150 Executive Boxes.
Op de Lower Tier is de sfeer het best, want hier bevinden zich de meest fanatieke fans. Vanaf de Upper Tier heb je weer het beste zicht op het veld, terwijl Club Level de hoogste mate van comfort biedt.
De zijdes van het stadion zijn in 2010 hernoemd naar de namen van de tribunes van het voormalige Highbury Stadium. De namen zijn:
Als je bent aangekomen bij het Emirates Stadium, kun je met de informatie op je toegangsticket eenvoudig je plek vinden. Daarbij kijk je het eerst via welke ingang je het stadion binnen moet gaan. Je kaartje bevat de volgende informatie:
Enter Via (ga naar binnen via): Als je bij het stadion bent aangekomen lees je hier door welke ingang je naar binnen moet gaan. In dit geval staat er ‘Clock End Turnstile K’. Dat betekent dat je op de Clock End zijde zit, en naar binnen gaat via turnstile (tourniquet) K. Alle ingangen staan duidelijk aangegeven bij het stadion. Het zal je geen moeite kosten om ingang K te vinden.
Block (vak): Hier vind je het nummer van het vak waarin je zit. In dit geval ga je naar vak 21. Je ziet op je kaartje ook dat dit vak zich op de onderste rang (lower tier) bevindt.
Row (rij): Als je in het juiste vak bent gekomen, vind je hier op welke rij je zit.
Seat(stoel): Hier vind je het stoelnummer.
Mocht je toch nog moeite hebben om je plaats te vinden, dan kun je terecht bij een van de vele stewards. Ook andere fans zullen je graag helpen om je plaats te wijzen.
Om alles te weten te komen over de geschiedenis van De Gunners, is een bezoek aan het clubmuseum een absolute must. In 2016 is het museum volledig gerenoveerd. Op 20 grote displays vind je alle informatie over de geschiedenis van de club vanaf 1886. Je vindt hier originele shirts uit legendarische wedstrijden. Denk aan een gedragen shirt uit de FA Cup-finale van 1936 en een door het hele team gesigneerd shirt uit de finale van 2015. Natuurlijk kun je ook de vele gewonnen prijzen bewonderen of unieke beelden bekijken in de twee videotheaters.
Je vindt het Arsenal Museum tegenover ingang E in het Northern Triangle Building, naast de Ken Friar Bridge. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.30 uur (zondag van 10.30 tot 16.30). Op wedstrijddagen sluit het museum één uur voor de aftrap. Het bezoek is dus goed te combineren met de wedstrijd. Voor het museum betaal je als volwassene €10; jongeren 0 tot 16 betalen €7.
Je kunt je bezoek aan het museum combineren met de Emirates Stadium Tour. Daarbij ga je zelf op onderzoek uit in de voetbalarena. Met de gratis oortelefoon kun je kiezen voor commentaar van een Arsenal-legende, terwijl je op eigen tempo rondkijkt in alle interessante ruimtes. Je kunt echter ook kiezen voor een Nederlandse audiotour. Je hebt toegang tot de regisseursbox, persconferentieruimte en medialounge, de Diamond Club, spelersingang, beide kleedkamers, de spelerstunnel en de dug-out. De prijs bedraagt €33 voor volwassenen en €22 voor jongeren tot 16 jaar. Daarbij is de toegang tot het Arsenal Museum inbegrepen.
Wil je de tour combineren met het bezoek aan de wedstrijd, dan kun je kiezen voor een Matchday Tour. Dan kun je het stadion bekijken op de wedstrijddag zelf. Er zijn diverse varianten van de Matchday Tour. Zo is er de Early Bird Tour, waar je ’s ochtends al om 9.00 uur op eigen houtje het stadion van binnen bekijkt. De prijs bedraagt €35 voor volwassenen en €25 voor jongeren. Je kunt ook kiezen voor een 60 minuten durende rondleiding onder leiding van een gids (€43/€31), of voor een 20 minuten durende Whistletour (€19/€13).
Om van je voetbalreis naar Arsenal FC een onvergetelijke gebeurtenis te maken, is het wel zo handig om voor vertrek alvast enige voorbereidingen te treffen. Voetbalreizen maakt het gemakkelijk voor je, door de belangrijkste zaken op een rij te zetten. Zo leren we je de bekendste chants die in het Emirates worden gezongen, zodat je straks ook je steentje bij kunt dragen aan het steunen van de Gunners. Ook vertellen we je in welke pubs je op de wedstrijddag het best in de stemming kunt komen.
Als je een voetbalreis naar Arsenal FC hebt geboekt, kun je meteen beginnen met het leren van enkele populaire chants. Naast de anti-Tottenham gezangen en de klassiekers die al in het oude Highbury te horen waren, wordt de lijst jaarlijks aangevuld met nieuwe chants. Onderstaande liederen, een combinatie van classics en nieuwe hits, zullen gegarandeerd langskomen tijdens je bezoek aan het Emirates Stadium.
Een klassieker die al jarenlang te horen is, en van Highbury meeverhuisd is naar het Emirates Stadium. Kort, vrolijk en vooral populair als het in de wedstrijd naar behoren gaat voor de Gunners.
Ooh to,
Ooh to be,
Ooh to be a,
Gooner!
Ter ere van hun twee grote talenten, Bukayo Saka en Emile Smith Rowe, introduceerden de fans in augustus 2021 een nieuwe chant die inmiddels enorm in trek is. Beide spelers zijn uitgegroeid tot publiekslievelingen én boegbeelden van de nieuwe talentvolle lichting. De tekst wordt gezongen op het lied ‘Rockin all over the world’ van Status Quo.
I like it, I like it, I like it,
I like it, I like it,
Hale End’s on a roll!
Saka and Emile Smith Rowe!
Dit lied werd in mei 2022 geïntroduceerd in het Emirates Stadium. In de week voorafgaand aan het duel met Leeds United werd het al geïntroduceerd via social media. Voorafgaand aan de aftrap werd het voor het eerst ten gehore gebracht door de fans. Het is ontleend aan het nummer ‘The Angel’, van Louis Dunford, Arsenal-fan en zoon van actrice Linda Robson (‘Birds of a Feather’). Ook de spelers reageerden zeer positief op het lied. Het heeft er alle schijn van dat dit nummer gaat uitgroeien tot een ware klassieker.
North London Forever
Whatever the weather
These streets are our own
And my heart will leave you never
The Arsenal forever
Will be our home
Dit oude marslied van het Amerikaanse leger, stammend uit 1917, is door de fans overgenomen en van een eigen tekst voorzien. Inmiddels is het een echte klassieker. De tekst wijst op de bijzondere band van Arsenal met de FA Cup Trophy. Geen club in Engeland won deze beker zo vaak als de Gunners. De linten waarnaar wordt verwezen, symboliseren de linten die jaarlijks aan de beker worden vastgemaakt. Hoewel het vooral wordt gezongen bij FA Cup-duels, is het zo populair dat het ook bij Premier League-duels te horen is.
She wore! She wore! She wore a yellow ribbon!
She wore a yellow ribbon in the merry month of May,
And when I asked her why she wore that ribbon,
She said, “It’s for the Arsenal and we’re going to Wembley!”
Wembley! Wembley! We’re the famous Arsenal and we’re going to Wembley!
In 1993 schreef Arsenal FC een wedstrijd uit, waarbij de nieuwe mascotte voor de club kon worden ontworpen. De 11-jarige Peter Lovell won met een tekening van zijn Gunnersaurus Rex. De groene Gunnersaurus woonde vanaf 1994 alle duels bij en was present bij elke viering van een grote prijs. Ook was Gunnersaurus een vast bezoeker van het kinderziekenhuis in Londen, waar hij nooit met lege handen aankwam. Het was dan ook een enorme schok toen Arsenal FC in 2020 liet weten de mascotte de deur te wijzen. De club moest bezuinigen vanwege de Covid-crisis en elke cent hielp daarbij. De fans waren woedend. Blijkbaar was er geld genoeg voor de gigantische salarissen van de sterspelers, maar niet voor Gunnersaurus. Mesut Özil bood zelfs aan eigenhandig het salaris van de mascotte voor zijn rekening te nemen. Uiteindelijk mocht Gunnersaurus terugkeren, maar niet de man die al jarenlang in het pak zat (jawel, wellicht een teleurstelling voor velen, maar er zit inderdaad een mens in het pak). Daarom wordt er tegenwoordig gerouleerd, maar kan er nog altijd genoten worden van de fratsen van de populaire mascotte.
Het Emirates Stadium ligt in een typisch Engelse multiculturele wijk, waar je genoeg eet- en drinkgelegenheden treft. De meeste fanpubs vind je in de buurt van station Finsbury Park. Veel supporters komen hier aan met de metro en de trein, en maken een stop op de weg van de metro naar het stadion. In een van de volgende pubs kun je op wedstrijddagen de typische Engelse voetbalsfeer opsnuiven.
Deze klassieke Pub ligt vlak bij het metrostation Finsbury Park, en is een favoriete stopplek voor de vele fans die op weg zijn naar het Emirates Stadium. Zes televisies zenden non-stop sportwedstrijden uit, en er is een groot assortiment aan tapbieren en smakelijke maaltijden. Ideaal om alvast de keel te smeren voor de wedstrijd. Je vindt de pub op 263 Seven Sisters Road.
Op tien minuten lopen vanaf het Emirates Stadium vind je deze iconische pub, die al generaties lang geliefd is bij Arsenal-aanhangers. De fans komen samen om in te zingen (en drinken), of voetbal te kijken op de twee grote schermen. Ook in de tuin kan voetbal worden gekeken op een groot buitenscherm. De enige klacht was dat de pub, die van onder tot boven is behangen met Gunners-memorabilia, wel een likje verf kon gebruiken. Inmiddels is er een grote verbouwing van start gegaan, waarbij de pub wordt uitgebreid en ook een kelder krijgt voor muziekoptredens. Hoewel de renovatie wel even kan duren, blijft de pub gewoon open. Je vindt de Gunners Pub op 204 Blackstock Road.
The World’s End staat bekend als een van de beste pubs in Londen voor bezoekers aan de wedstrijden van Arsenal FC. De pub ligt vlakbij het Finsbury Park metro/treinstation, op 21 Stroud Green Road. Het is een ouderwets, stijlvol café waar veel fans samenkomen voor de wedstrijd en zich tegoed doen aan tapbier en de uitstekende hamburgers. Ook komen veel Gooners het duel op een van de schermen bekijken als ze geen kaartje hebben kunnen bemachtigen. Vaak is er ook livemuziek.
The Faltering Fullback op 19 Perth Road (in Finsbury Park) is meer een Ierse Pub dan een Arsenal-café. Maar vanwege de nabijheid bij het Emirates Stadium zit het er op wedstrijddagen vol met Arsenal-fans. En dat is niet voor niets, want dit is echt een juweeltje. De tuin van drie verdiepingen heeft overdekte en verwarmde banken, zodat het ook bij fris weer goed toeven is. Vanaf 18.30 uur wordt er ook heerlijk Thais voedsel geserveerd.
De Engelse hoofdstad barst uit zijn voegen van de vele bezienswaardigheden. De Big Ben, London Tower, Buckingham Palace en London Eye zijn wereldberoemd. Maar ook in Noord-Londen, de bakermat van Arsenal FC, vind je voldoende attracties om enkele dagen door te brengen. De volgende attracties mag je zeker niet missen.
Een stukje India in Londen, zo kun je deze indrukwekkende Hindu tempel wel noemen. De Neasden Temple was bij de bouw in 1995 zelfs de grootste Hindu tempel buiten India. 8.000 ton marmer en Bulgaars kalksteen werden verscheept naar India, waar ambachtslieden de stenen in 23.000 verschillende stukken hakten. Bij aankomst in Londen werden de stukken als een bouwplaat in elkaar gezet, met behulp van meer dan 1.000 vrijwilligers. De tempel is gratis toegankelijk. Naast de tempel vind je er een cultuurcentrum met fitnessruimte en boekhandel en een permanente tentoonstelling ‘inzicht in het hindoeïsme’. De tempel ligt niet ver van Wembley, en is dus mooi te combineren met een stadiontour. De Neasden Tempel is te bereiken via metro/treinstation Stonebridge Park.
De London Zoo in Regent’s Park is een begrip in de stad. De enorme dierentuin werd geopend in 1847 en is nog steeds razend populair. Met 36 hectare is er voldoende ruimte voor de 760 verschillende diersoorten. Je vindt hier ook het allereerst reptielenhuis (1849), aquarium (1853) en insectenhuis (1881) ter wereld. De Zoo herbergt unieke diersoorten zoals Galápagos-reuzenschildpadden en een Komodovaraan. Komen bepaalde plekken je bekend voor, dan kan dat kloppen. De dierentuin is vaak gebruikt als locatie voor speelfilms. Zo speelt het reptielenhuis een grote rol in Harry Potter en de Steen der Wijzen.
Zo’n 25 kilometer ten noorden van Londen vind je de Warner Bros. Studio. Deze plek is een must voor Harry Potter-fans, omdat de filmreeks in deze studio’s is opgenomen. Je vindt hier alle sets, kostuums en voorwerpen uit de diverse films. Zo kun je de leerlingenkamer van Griffoendor bezoeken, deelnemen aan de toverdrankles van Sneep of een kijkje nemen op platform 9 ¾. Je kunt er een drie uur durende rondleiding volgen, maar ook zelf op onderzoek uitgaan.
De prijs voor een begeleide studiotour is £50 voor volwassenen en £40 voor kinderen. Voor £160 heb je een familiekaart voor twee volwassenen en twee kinderen. Het is handig om van tevoren een tijdslot te reserveren op de website, zodat je zeker bent van een plek op de tour. Hoe je er komt? Vanaf station London Euston ben je met de West Midlands train in 18 minuten bij station Watford Junction. Vanaf hier rijden er elk half uur pendelbussen, die je in een kwartier naar de Studio’s brengen.
Naast de stadions van Arsenal FC en rivaal Tottenham Hotspur vind je in Noord-Londen ook het Wembley Stadium. De moeder aller stadions is nog steeds de thuishaven van de FA Cup-finale. Het origineel uit 1923 stammende Wembley, dat tussen 2000 en 2007 zeer grondig werd verbouwd, is met 90.000 plaatsen ná Camp Nou het grootste stadion van Europa. Er vonden hier vele grote wedstrijden en evenementen plaats. Zoals de legendarische WK-finale tussen Engeland en Duitsland uit 1966. Of wat te denken van het Live Aid concert in 1985? Met een capaciteit van 90.000 is dit na Camp Nou het grootste stadion van Europa.
Met de Wembley Stadium Tour kun je dit voetbalheiligdom van binnen bekijken. Onder leiding van een gids word je rondgeleid door alle bijzondere vertrekken. Zo bezoek je de persruimte, koninklijke box, kleedkamers en natuurlijk de spelerstunnel en dug-outs. Je krijgt ook de originele FA Cup te zien, net als enkele unieke items uit de geschiedenis van Wembley. De prijs voor de tour is £22 voor volwassenen en £15 voor jongeren onder de zestien. De tour wordt meerdere keren per dag gegeven. Je kunt de rondleiding het best boeken door op de site van Wembley een tijdslot te kiezen. Dan ben je verzekerd van een plek op de tour van je voorkeur.