Voetbalreis Lazio Roma

Boek jouw Lazio Roma voetbalreis in 4 simpele stappen.

Boek een geheel verzorgde voetbalreis naar Lazio Roma, zonder boekingskosten. Stel zelf de reis samen: kies de wedstrijd, vlucht, hotel en zitplaats. Alles in één keer via dezelfde aanbieder, een complete ervaring die je altijd zal bijblijven!

Met een reis naar Lazio Roma geniet je van Italiaanse passie in een legendarisch voetbalstadion. De fanatieke tifosi op de Curva Nord behoren tot de meest gepassioneerde voetbalfans van het land. Negentig minuten lang wordt Lazio Rome hartstochtelijk ondersteund met behulp van gezang, honderden vlaggen en veel vuurwerk. Daarnaast zorgen de Lazio-aanhangers ook nog eens voor indrukwekkende choreografieën waar men in Noord-Korea jaloers op is. Aangezien het Stadio Olimpico op de nominatie staat om binnen enkele jaren te worden afgebroken, is het nu de hoogste tijd om deze iconische voetbaltempel te bezoeken. Daarnaast kun je meteen de vele bezienswaardigheden in deze geweldige stad bekijken.

Op deze pagina vind je werkelijk alle informatie om je voetbalreis naar Lazio Roma tot in de puntjes voor te bereiden. Lees alles over de opvallende geschiedenis van de club en de beladen Derby della Capitale met aartsrivaal AS Roma. Ook vertellen we je hoe je bij het roemrijke Stadio Olimpico komt en waar de fans van Lazio Roma zich voor de wedstrijd verzamelen om wat te drinken en de wedstrijd voor te beschouwen. Daarnaast geven we je ook nog een paar tips over plekken die je tijdens je bezoek aan Rome zeker niet mag missen. Kortom: alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Lazio Roma!

Voetbalreis Lazio Roma

Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Lazio Roma

  • Over Lazio Roma: clubgeschiedenis, prijzenkast, logo, tenue & rivaliteiten
  • Over Stadio Olimpico: alles over de geschiedenis van dit stadion
  • Fanervaring: clubliederen en supporterscafés
  • Dingen om te doen in Rome

Over Lazio Roma

Lazio Roma staat bekend als een echte cupfighter. Deze eeuw wonnen I Bianceceolesti al negen nationale prijzen. Wat betreft de prestaties in de Serie A hebben de fanatieke fans maar één eis. Lazio moet in elk geval boven stadsgenoot AS Roma eindigen. Het onderlinge duel, de Derby della Capitale, is een van de meest passievolle duels van Europa. Dit is wellicht het mooiste duel dat in het Italiaanse voetbal wordt afgewerkt.

Clubgeschiedenis

Lazio Podistica werd in 1900 opgericht door een groep jongeren onder leiding van Luigi Bugiarelli. Bugiarelli was zelf atleet en ergerde zich aan de hoge contributie bij andere Romeinse sportverenigingen. Daarom richtte hij een sportvereniging op die meerdere takken van sport zou beoefenen. De eerste sporten waar Lazio zich op richtte waren hardlopen, roeien en zwemmen. In 1902 werd de voetbaltak opgericht. Nog steeds is SS Lazio een omnisport-vereniging waar meer dan veertig verschillende sporten worden beoefend. Dat is meer dan elke andere sportclub in de wereld. De voetbalclub is in de loop der jaren echter uitgegroeid tot het vlaggenschip van de vereniging.

In 1927 werden alle Romeinse clubs door de heersende Fascistische Partij gedwongen om op te gaan in één club: AS Roma. Door de krachten te bundelen zou Rome de grote clubs uit Rome en Turijn kunnen verslaan. Lazio weigerde. Zo bleef Lazio als enige Romeinse club onafhankelijk. Vanaf dat moment kende Rome twee grote clubs, die uitgroeiden tot felle rivalen. In 1929 nam Lazio deel aan de nieuwe competitie, de Serie A. Daar speelde de club dertig jaar lang een rol als subtopper en middenmoter, zonder in de prijzen te vallen.

Ondanks dat Lazio Roma in 1958 voor het eerst een prijs won (de Coppa Italia), bleef het tot begin jaren zeventig een anonieme rol vervullen. Lazio was zelfs geregeld veroordeeld tot de Serie B. Maar daarna brak een gouden tijd aan. Toen Lazio in 1972 promoveerde naar de Serie A, verraste de club vriend en vijand. Onder leiding van coach Tommaso Maestrelli koos de club voor een spelwijze die was gebaseerd op het Nederlandse totaalvoetbal. Iedere speler viel aan én verdedigde, met veel succes. De promovendus moest pas op de laatste speeldag de titel laten aan Juventus FC. Een jaar later was er echter geen houden meer aan, en in 1974 werd Lazio Roma voor de eerste maal kampioen van Italië. Een fikse tegenvaller was wel dat Lazio werd uitgesloten van het Europacup 1-toernooi, vanwege rellen tijdens het UEFA Cup-duel tegen Ipswich Town.

Lang duurde de opleving niet. In 1980 degradeerde de club alweer naar de Serie B. De tijden veranderden toen de steenrijke zakenman Sergio Cragnotti voorzitter werd van Lazio Roma. Met zijn geld werden grote namen als Hernan Crespo, Christian Vieri en Pavel Nevded naar de hoofdstad gelokt. De successen lieten niet lang op zich wachten. Onder trainer Sven-Göran Eriksson won de club tussen 1998 en 2000 twee nationale bekers, één landstitel, twee Italiaanse Supercups, de Europa Cup II én de Europese Supercup. Hoewel Lazio deze successen niet kon continueren, groeide de club definitief uit tot een Italiaanse topclub. Het won een groot aantal nationale bekers en Supercoppa’s, en strijdt al jaren bovenin mee in de Serie A. Met een nieuw stadion hoopt de club straks definitief de stap te zetten naar de Europese top.

Het logo van Lazio Roma

Het logo van Lazio is sinds de oprichting in 1900 diverse malen gewijzigd, maar het schild met de clubkleuren en de adelaar hebben altijd deel uitgemaakt van de beeltenis. De adelaar werd gekozen door oprichter Luigi Bugiarelli. Deze roofvogel vertegenwoordigt Zeus, de god van lucht en donder in de Griekse mythologie. Daarnaast staat de adelaar voor  onverschrokkenheid en vechtlust. Het dier leverde Lazio de bijnaam ’le Aquile’ (de Adelaars) op.

Het tenue

Lazio speelt in hemelsblauwe shirts, een witte broek en witte sokken. Dit is sinds de oprichting in 1900 al het officiële tenue van Lazio, en daarmee ouder dan de voetbaltak. De clubkleuren zijn afkomstig van de vlag van Griekenland. In dat land waren immers vier jaar eerder, in 1896, de eerste (moderne) Olympische Spelen gehouden. Als omnisportvereniging wilde Lazio Roma de Grieken met deze kleuren eer bewijzen. De laatste jaren worden er echter ook twijfels geuit bij dit verhaal. Zo wijzen critici erop dat de vlag van Griekenland nooit lichtblauw is geweest, en ziet men het als een geromantiseerd verhaal.

Het voetbalteam speelde na de oprichting in 1902 trouwens nog even in shirts met witte en blauwe strepen en een zwarte broek. Het shirt was een geruit flannellen overhemd, dat met de hand werd genaaid door familieleden van de spelers. De kleuren leveren  Lazio zijn bijnaam I Bianceceolesti op: de witte en luchtblauwe.

Prijzenkast

Met twee landstitels (1974 en 2000) neemt Lazio Roma de tiende plaats in op de eeuwige Serie A-ranglijst*. Rivaal AS Roma staat met drie titels nét boven Lazio. In het bekertoernooi is Lazio Roma aanzienlijk succesvoller. De Romeinen haalden tien keer de finale, en wonnen deze liefst zeven maal. Een voordeel is natuurlijk dat de finale van de Coppa Italia altijd in het eigen Stadio Olimpico wordt afgewerkt. Sinds 2000 haalde Lazio liefst zeven finales, waarvan het er vijf won. De laatste winst stamt uit 2019, toen Atalanta Bergamo met 2-0 werd verslagen. De Italiaanse Supercup werd vijf keer gewonnen, waarmee Lazio op een vierde plaats staat.

Internationaal won Lazio Roma twee prijzen, beide in 1999. In Birmingham wonnen de Romeinen de allerlaatste editie van de Europacup II. In de finale werd Real Mallorca met 2-1 verslagen door goals van Christian Vieri en Pavel Nedved. Vervolgens werd Champions League-winnaar Manchester United verslagen in het duel om de Europese Supercup.

* Prijzen zijn bijgewerkt t/m seizoen 2021-2022

Rivaliteiten

Aartsrivaal is vanzelfsprekend stadgenoot AS Roma. Het onderlinge duel staat bekend als de Derby Della Capitale, en is een van de meest beladen duels uit de Italiaanse competitie. Het duel is te vergelijken met Ajax – Feyenoord, met als verschil dat beide clubs uit dezelfde stad komen en ook nog eens in hetzelfde stadion spelen. In de weken voor de derby zijn beide fangroeperingen druk bezig met het maken van spandoeken en choreografieën om de andere club te bespotten. Toen Lazio zijn rivaal versloeg in de bekerfinale, organiseerden zij ‘de begrafenis van AS Roma’. Een complete rouwstoet, voorzien van lijkwagen met doodskist, trok door de stad. Het geeft wel aan hoe diep de rivaliteit zit.

Andere rivalen van Lazio zijn Juventus FC, Livorno en Atalanta Bergamo.

Daarentegen onderhouden de fans van Lazio Roma weer vriendschappelijke relaties met de aanhangers van Inter Milan en Hellas Verona.

Stadio Olimpico

Stadio Olimpico is een iconisch voetbalstadion. Niet alleen AS Roma en Lazio Roma werken er hun thuiswedstrijden af, maar ook wordt hier jaarlijks de finale van de Coppa Italia gespeeld. Daarnaast was Stadio Olimpico gastheer van de Olympische Spelen van 1960, de EK’s van 1968, 1980 en 2020, het WK van 1990 en vier Champions League-finales. Daarmee is Stadio Olimpico één van de meest legendarische voetbalstadions van Europa. Helaas voldoet het stadion niet meer aan de hoge kwaliteitseisen van tegenwoordig. Daarom zal het stadion nog dit decennium tegen de vlakte gaan. Met een voetbalreis naar Lazio Roma heb je de kans nog eenmaal een blik te werpen op deze heilige voetbaltempel.

Capaciteit, feitjes en geschiedenis

Sinds 1953 is Stadio Olimpico de thuishaven van zowel Lazio Roma als AS Roma. Zelf bestaat het stadion al veel langer. Met de bouw werd begonnen in 1928. Pas in 1937 werd het stadion geopend. Het droeg destijds de naam Stadio dei Cipressi. Veel plezier had men niet van het stadion, want al snel brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de tribunes uitgebouwd tot een capaciteit van 100.000 plaatsen, en stond het bekend als Stadio dei Centomila. Toen in 1960 de Olympische Spelen aan Rome werden toegewezen, veranderde de naam in Stadio Olimpico. Het maakt deel uit van het enorme sportcomplex Foro Italia. Het stadion is dan ook eigendom van het Italiaans Olympisch Comité.

Voor het WK van 1990 werd Stadio Olimpico flink gerenoveerd. In feite werd het stadion zo goed als helemaal opnieuw opgebouwd. Daardoor voldeed het weer aan de hoogste normen, en kon het in 1996 de Champions League-finale tussen Juventus FC en Ajax organiseren. Ook in 2009 vond de Champions League-finale – tussen FC Barcelona en Manchester United – plaats in Stadio Olimpico.

In 2021 speelde het Italiaanse team er zijn eerste drie wedstrijden op het uitgestelde EK van 2020. Daarvoor werden enkele kleine renovaties gedaan.

Het stadion heeft momenteel 70.634 plaatsen. Voor de meeste Serie A-wedstrijden is het eigenlijk veel te groot. Het recordaantal toeschouwers staat dan ook op naam van een popconcert van Claudio Baglioni, die in 1998 meer dan 90.000 mensen trok. Alleen de derby tegen AS Roma levert een vol stadion op.

Stadio Olimpico heeft zijn langste tijd gehad en staat op de nominatie om te verdwijnen. Opvallend is dat beide Romeinse clubs bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen stadion. Zo denkt Lazio Roma aan een flinke verbouwing van het huidige Flaminio Stadion. Dit wordt momenteel vooral gebruikt voor rugby en telt zo’n 25.000 plaatsen. AS Roma wil over een paar jaar beginnen met de bouw van het Stadio della Roma. Dit nieuwe complex moet 60.000 zitplaatsen krijgen, en verrijzen in de wijk Pietralata.

Hoe bereik je het stadion?

Als hoofdstad van Italië beschikt Rome over uitstekend openbaar vervoer. De centrale hub is Termini, het belangrijkste station van de stad. Vanaf hier is een combinatie van tram en bus de beste manier om bij het stadion te komen.

Openbaar vervoer

Vanaf het centrale station Termini neem je metrolijn A (rood) naar station Ottaviano. Vanaf hier is het nog drie kilometer naar het stadion. Je hoeft dit niet te lopen, want je kunt hier overstappen op buslijn 32. Stap vervolgens uit bij halte Lungotevere Maresciallo Diaz, een paar honderd meter van het Stadio Olimpico verwijderd.

Je kunt ook dezelfde metrolijn A nemen en uitstappen bij station Lepanto. Vanaf hier rijdt buslijn 280 (naar Mancini). Je stapt na ongeveer 15 minuten uit bij Piazzale della Farnesina en loopt de laatste paar honderd meter naar het stadion.

Ten derde kun je de metro ook combineren met de tram. Met Metrolijn A reis je naar station Flaminio en pakt daar tramlijn 2, die ook de halte Piazzale della Farnesina aandoet.

Adresgegevens Stadio Olimpico

Stadio Olimpico

Via Dei Gladiator (Foro Italico)

00194 Roma

Stadionplattegrond en zijdes

Het Olympisch Stadion van Rome is gebouwd in een komvorm, waarbij de vier verschillende tribunes in elkaar overlopen. Om het veld ligt, zoals bij de meeste Italiaanse stadions, een sintelbaan.

De zijdes van het stadion zijn:

  • De Curva Nord: Dit is de thuisbasis van de meest fanatieke supporters. Negentig minuten wordt hier voor een enorme sfeer gezorgd. Als voetballiefhebber is het vooral mooi om te zien vanaf een van de andere tribunes. Vanwege de bedenkelijke reputatie van een deel van de harde kern is het niet voor iedereen een goed idee om zelf tussen de tifosi plaats te nemen.
  • De Curva Sud: De tribune achter het andere doel, aan de zuidkant van het stadion, is het domein van de fans van AS Roma tijdens hun thuisduels in Stadio Olimpico. Bij de thuiswedstrijden van Lazio Roma hangt hier ook een prima sfeer. In de hoek van de tribune bevindt zich het vak voor de uitsupporters
  • De Tribuna Tevere: Deze tribune ligt tegenover de hoofdtribune en biedt een uitstekend zicht op het veld. Met ruim 16.000 plaatsen heeft deze tribune ook de meeste plaatsen.
  • De Tribuna Monte Mario: Dit is de hoofdtribune, waar ook de spelerstunnel en de dug-outs te vinden zijn. Vanaf hier heb je het beste zicht op het veld. De kaarten voor deze tribune zijn dan ook het duurst.
Je plek vinden

Als je bent aangekomen bij  Stadio Olimpico, kun je met de informatie op je toegangsticket eenvoudig je plek vinden. Je kaartje bevat de volgende informatie:

Ingresso: Dit is het nummer van de stadioningang die je moet hebben. Boven elke ingang van het stadion staat het nummer van de ingang duidelijk aangegeven.

Settore: Eenmaal binnen ga je richting het juiste vak (settore) op de tribune. Aangezien je al door de juiste ingang bent gekomen ben je altijd al in de buurt van het goede vak.

Fila:  De rij in het vak waar je plaatst zich bevindt.

Posto: Dit is je stoelnummer.

Rondleidingen

Een van de meest bizarre constateringen is dat Stadio Olimpico nooit stadiontours heeft georganiseerd. Gezien de vergevorderde plannen om het stadion te vervangen, zal dat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Daardoor was het tot vorig jaar onmogelijk om het stadion van binnen te bekijken. De enige mogelijkheid was een beetje rond te kijken op het complex. Ook kende Rome geen museum gewijd aan Lazio Roma, AS Roma of voetbal in het algemeen. Gelukkig hebben fans van Lazio Roma daar eind 2021 verandering in gebracht, door de opening van het Forza Lazio Museum. Dankzij hen kun je de geschiedenis van de club bekijken en ook het stadion van binnen bekijken.

Forza Lazio Museum en Tour Stadio Olimpico

Fans van Lazio Roma maken met veel liefde werk van dit museum, met wisselende tentoonstellingen. Onder de hoofdtribune vind je een mooi overzicht van de clubgeschiedenis. Veel wedstrijdshirts, gewonnen prijzen en allerlei memorabilia die door veel oud-spelers wordt afgestaan. Daarnaast krijg je meteen de kans om Stadio Olimpico van binnen te bekijken. Je bezoekt de kleedkamers, trainerskamer en werpt zelfs een blik op het veld. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en de prijs bedraagt €15.

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Fanervaring: word een echte Lazio Roma fan!

Nu je reis naar Lazio Roma geboekt is, wordt het tijd om je zo snel mogelijk om te turnen naar een echte Biancocelesti. Voetbalreizen heeft de nodige informatie voor je verzameld. Zo lees je hier welke fanchants je moet kennen om Le Aguile straks vocaal te ondersteunen. Ook vertellen we je op welke plekken de Lazio-fans zich op de wedstrijddag verzamelen om zich voor te bereiden op het duel.

Clubliederen en chants

Eenmaal op de tribune is het geweldig om mee te kunnen zingen met de fanatieke fans, en zo het team vooruit te schreeuwen. Bij Lazio Roma beschikken de tifosi over een enorm repertoire aan chants. Onderstaande liederen zul je echter gegarandeerd langs horen komen. Zoals ‘Vola Lazio Vola’, het officiële clublied. Het wordt uitgevoerd door Toni Malco en wordt vaak twee keer ten gehore gebracht. De eerste keer voor het duel, tijdens de vlucht van mascotte Olympia, en de tweede keer aan het eind van het duel.

Ook ‘So Gia’ Du Ore’ wordt steevast voor het eerste fluitsignaal door alle fans gezongen. Een geweldig moment! En wat is er nu mooier dan in elk geval het refrein mee te kunnen zingen. Een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Vola Lazio Vola

Nel cielo biancoazzurro brilla una stella                        

Che in tutto il firmamento                                           

è sempre la più bella                                                     

Ed ogni volta che rintocca il campanone                         

Ho voglia di cantare questa canzone                             

Lazio sul prato verde vola                                             

Lazio tu non sarai mai sola                                            

Vola un’aquila nel cielo                                                  

Più in alto sempre volerà

Insieme a te aquilotto noi voliamo via                        

La domenica sempre ci fai compagnia                           

Con le bandiere al vento                                            

e un tuffo in fondo al cuore                                        

Sono brividi forti                                                            

e voglia di gridare        

Perché il coro che famo tutti quanti insieme                  

Dice Lazio sei grande                                               

e te volemo bene

Lazio sul prato verde vola                                            

Lazio tu non sarai mai sola                                      

Vola un’aquila nel cielo                                                 

Più in alto sempre volerà          

Ma questo grande amore non finisce davvero              

Biancoazzuro nel cuore                                                 

 e nei colori del cielo     

Vola sul prato verde vola                                             

Lazio tu non sarai mai sola                                          

Vola un’aquila nel cielo                                                 

Più in alto sempre volerà

(Een ster straalt in de blauw-witte lucht)

(die in het hele firmament)

(altijd de mooiste is)

(en elke keer als de grote klok luidt)

(wil ik dit lied zingen)

(Lazio vlieg op het groene gazon)

(Lazio je zult nooit alleen zijn)

(vlieg met een adelaar in de lucht)

(hoger zal hij altijd vliegen)

(samen met jou adelaar vliegen we weg)

(op zondag houd je ons altijd gezelschap)

(met vlaggen in de wind)

(en een duik in het diepst van ons hart)

(het zijn sterke rillingen)

(en verlangen om te schreeuwen)

(terwijl het koor, dat alles samen doet)

(zegt: Lazio je bent geweldig)

(en we houden van je)

(Lazio vlieg op het groene gazon)

(Lazio je zult nooit alleen zijn)

(vlieg met een adelaar door de lucht)

(hoger zal hij altijd vliegen)

(maar deze grote liefde eindigt niet)

(Biancoazzuro in het hart)

(en in de kleuren van de lucht)

(vlieg op de groene weide, vlieg)

(Lazio je zult nooit alleen zijn)

(vlieg met een adelaar in de lucht)

(hoger zal hij altijd vliegen)

De mascotte van Lazio Roma: Olympia de Adelaar

De mascotte van Lazio is geen pluche beest die met rare sprongen het publiek probeert te vermaken, maar een heuse adelaar. Deze vogel luistert naar de naam Olympia, een naam die hij kreeg na een enquête onder de fans.

Voor de aftrap vliegt de adelaar sinds 2010 een rondje door het stadion, zoals we ook bij Vitesse en Nice gewend zijn. In 2017 wilde het toeval dat al deze drie clubs bij elkaar in één Europa League poule zaten. Er werd dus heel wat afgevlogen, al lieten de adelaars zich niet verleiden tot een onderling wedstrijdje. Tijdens de Derby met AS Roma ziet Olympia trouwens af van haar vliegrondje, vanwege de gespannen sfeer op de tribunes. Doordeweeks vertoeft Olympia op het trainingscentrum Formello.

Eten en drinken

Voor de wedstrijd ontmoeten de fans van Lazio Roma elkaar op het Piazzale di Ponte Milvio, bij de brug over de Tiber. Dit ligt op een kilometer afstand van het Stadio Olimpico. In de straten rond het plein liggen tientallen pubs en restaurants. Dit zijn overigens geen echte voetbalbars.

Andere fans verkiezen echter het centrum van Rome, alvorens de wedstrijd te bezoeken.

Roma Beer Company

Deze pub op Piazzale Ponte Milvio 40-42 stroomt op wedstrijddagen vol met Lazio-aanhangers. Je kunt hier onder het genot van een van de 75 verschillende biersoorten op het terras gadeslaan hoe het plein langzaam maar zeker hemelsblauw kleurt. De zingende fans met grote vlaggen en fakkels brengen je in een ideale stemming voor het duel in Stadio Olimpico. Ook de zelfgemaakte friet en gnocchi met zalm zijn van uitstekende kwaliteit.

Al Grottino del Laziale

Aan de Vila Romania 27, vind je deze populaire Lazio Roma-fanpub. De muren hangen van onder tot boven vol met Lazio-memorabilia. Daarnaast staat de keuken bekend om zijn geweldige pastagerechten. De buslijnen 52, 63 en 360 brengen je tot aan de voordeur.

Excalibur Pub

Vroeger waren er veel Lazio-pubs in de Trieste-wijk, maar de Excalibur heeft ze allemaal overleefd. Je vindt de pub op Piazza Vescovio 4, op vijf kilometer van het centrum van Rome. De pub wordt gerund door een echte Lazio-familie. De standaardgroet van de barvrouw is dan ook: ‘Ciao! Forza Lazio!’ Je komt hier vooral Lazio-supporters tegen, maar ook geregeld Engelse supporters van het bevriende West Ham United, die hier een kijkje komen nemen.

Excalibur is maandag tot en met vrijdag geopend van 12.30 tot 02.00 en op zaterdag van 18.00 tot 02.00 uur. Vanaf metrostation Libia (Lijn B) is het tien minuten lopen. De bussen 63, 310 en 351 stoppen vlakbij, op de Piazza Vescovio.

Mad for Beer Pub

Deze gezellige pub ligt vlak buiten het historische centrum van Milaan, in Monte Verde. Dat is niet toevallig, want de oudste Ultragroep van Lazio, CML’74, komt hier vandaan. Ook als toerist zul je je hier meteen op je gemak voelen, want de sfeer is enorm ontspannen. Iets wat je misschien niet snel verwacht bij een Lazio Roma Ultra’s-café! Eigenaar Massimillano neemt alle tijd om je in vloeiend Engels alles te vertellen over de vele bijzondere bieren van de tap. Ook kun je je tegoed doen aan de uitstekende kipnuggets.

Dingen om te doen in Rome

Rome is de levendigste, interessantste én populairste stad van Italië. Niet voor niets luidt het gezegde over Rome ‘non basta una vita’: een mensenleven is niet genoeg. Er is dan ook van alles te zien en te doen in dit enorme openluchtmuseum. Je struikelt in Rome over de vele tempels, ruïnes, fonteinen, kerken en musea. Het is ondoenlijk tijdens je voetbalreis alle bezienswaardigheden te bekijken. Daarom hebben we een selectie gemaakt van trekpleisters die je zeker moet bekijken.

Foro Italico

Zoals je al kon lezen maakt Stadio Olimpico deel uit van het gigantische Foro Italico. Dit enorme sportcomplex werd in 1928 gebouwd door de fascistische dictator Benito Mussolini. Het werd gebouwd om de Olympische Spelen van 1940 te organiseren. Daar kwam vanwege de Tweede Wereldoorlog niets van terecht, maar in 1960 werd het complex alsnog gebruikt toen de Spelen in Rome werden gehouden. Het is absoluut de moeite waard om op dit enorme complex rond te kijken. Vanwege de wansmaak van de fascistische bouwstijl moet je hier wel een enorme pompeuze en protserige toestand verwachten. Zo vind je er tientallen standbeelden, die verschillende sporten uitbeelden en zijn geschonken door de diverse Italiaanse provincies.

Naast het Stadio Olimpico vind je hier nog drie andere stadions: het atletiekstadion Stadio dei Marmi, het Stadio del tennis Romano en het Stadio Olimpico del Nuoto (zwemmen). In 2015 is er een Walk of Fame aangelegd, waarop meer dan 100 plaquettes te zien zijn van toonaangevende Italiaanse atleten in de sportgeschiedenis. Het hele complex wordt gezien als een goed bewaard voorbeeld van het misbruik van de sport door een totalitaire politieke ideologie.

Tips voetbalreis Lazio Roma

Het Forum Romanum

In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk was dit hét centrum van het wereldrijk.

Het was het politieke, religieuze en commerciële centrum van Rome. Er werden spelen, ceremonies, gladiatorengevechten en toneelvoorstellingen gehouden. In de loop der tijd werden er steeds meer tempels, triomfbogen en andere voorname gebouwen gebouwd. Door middel van de kostbare bouwwerken lieten de Romeinen hun rijkdom en status zien.  Na de val van het Romeinse Rijk in 476 richtten aardbevingen, branden en verwaarlozing veel schade aan. Toch kun je hier het best ervaren hoe de stad er ooit moet hebben uitgezien. Voor de vele tempels, ruïnes en zuilen moet je zeker een paar uur uittrekken. ’s Ochtends vroeg of bij zonsondergang ontloop je de grootste drukte. Het Forum is dagelijks te bezoeken. Je dient wel een dagticket aan te schaffen, dat ook geldig is voor het Colosseum en Palatijn.

Vaticaanstad

Hoewel dwergstaat Vaticaanstad slechts 44 hectare groot is en nog geen 1.000 inwoners telt, kun je hier met gemak een hele dag doorbrengen. Wat te denken van het Sint Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek. Deze enorme kerk is gratis te bezoeken, en is geopend van 07.00 tot 19.00 uur. Tegen betaling kun je naar de top van de koepel klimmen, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het centrum van Rome. Daarnaast is Vaticaanstad natuurlijk wereldberoemd vanwege de Vaticaanse Musea. Hier vind je een enorme verzameling unieke kunstwerken, die in de loop van de tijd zijn aangekocht of veroverd door de diverse pausen. Dé topattractie is natuurlijk de Sixtijnse kapel. Hier komen de kardinalen bijeen om een nieuwe paus te kiezen. Het plafond is in de 15e eeuw door Michelangelo beschilderd met ‘Het Laatste Oordeel’. Voor een ticket voor de 26 verschillende musea betaal je €17.

Vaticaanstad tijdens je voetbalreis
Il Vittoriano bezoeken tijdens je voetbalreis

Il Vittoriano

Het Monument voor Victor Emanuel II, de eerste koning van het herenigde Italië, is een van de meest bekende bouwwerken van Rome. Met de bouw werd begonnen in 1885, en pas in 1935 werden de werkzaamheden afgerond. Het is dan ook een kolossaal groot gebouw, dat ook dienst doet als hét oriëntatiepunt in de stad. Voor het gebouw met zijn fraaie zuilengalerij vind je het ruiterstandbeeld van de koning, evenals twee fraaie fonteinen. In het gebouw vind je enkele musea, maar het hoogtepunt is het uitzicht dat je vanaf het 70 meter hoge dakterras hebt. Vanaf deze plek heb je het beste 360 graden uitzicht over de hele stad. Het bezoek aan het Vittoriano is gratis, voor een combiticket voor de musea en het dakterras betaal je €12.

Winkelen in Via Del Corso

Samen met de Via Condotti is de Via del Corso de beste winkelstraat van Rome. De straat is anderhalve kilometer lang en loopt van de Piazza Venezia naar de Piazza del Popolo. Het leuke aan deze straat is de afwisseling. Naast dure modewinkels vind je hier ook gewone boetiekjes met heel betaalbare prijzen. Ook de locals komen hier shoppen. Sla ook zeker de zijstraatjes niet over; hier zitten de meest authentieke en goedkoopste winkeltjes en restaurants. Voor minder kooplustigen: de Via del Corso ligt vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome.

Bezoek via del Corso tijdens je voetbalreis